Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunanställd stal varor för miljoner – sålde på Tradera

Den misstänkte är anställd av Malmö kommun. Foto: JENS CHRISTIAN
Den misstänkte avslöjades på Tradera.

En anställd inom Malmö kommun åtalas för att ha stulit och sålt vidare, ett stort antal teknikprylar från sin arbetsgivare till ett värde av 1,6 miljoner kronor. 

– Det yttrade sig framför allt i en besvikelse över att sådant händer på sin arbetsplats. Man blir tagen, säger Patrik Kron, IT-chef på Malmö stad. 

Åtal har väckts mot den anställde inom Malmö kommun som misstänkts ha sålt ett stort antal apparater och IT-komponenter som tillhört kommunen. 

Värdet på de sålda föremålen ska ha rört sig om flera hundra tusen kronor och den totala summan sägs röra sig om 1,6 miljoner. Stölderna ska, enligt Malmö stads IT-chef Patrik Kron ha pågått i flera års tid. 

Stal och sålde vidare material

Det upptäcktes när en kollega till den åtalade hittade ett medlemskonto på Tradera.  Det sägs ha varit kombinationen av ett bekant smeknamn som den åtalade använt som användarnamn och de bekanta arbetsverktygen som var till salu som väckte misstanke. 

För att vara säker på sin sak följde kollegan en beställning på arbetsmaterial som den misstänkte gjort i tjänst. När leveransen tre dagar senare dök upp på Traderakontot ansågs misstankarna vara bekräftade och kollegan larmade om händelsen till polis. 

– Det yttrade sig framför allt i en besvikelse över att sådant händer på sin arbetsplats. Man blir tagen, säger Kron. 

Greps på sin arbetsplats

Vid en husrannsakan i hemmet hos den misstänkte fann polis material tillhörande Malmö stad värde över en halv miljon kronor. Även över en halv miljon kronors försäljningar av kommunens material kunde länkas till mannens Traderakonto. 

Den misstänkte mannen greps på sin arbetsplats i fjol, efter polisutredning. Mannen åtalas nu för grov trolöshet mot huvudman. Även hans bror, som är misstänkt för medhjälp till stöld, åtalas för häleri.

Den misstänkta mannen erkänner delar av anklagelserna, medan brodern nekar till inblandning.

Gjorde små tillägg till stora beställningar

På frågan hur stölderna tills nu kunde gå förbi obemärkta svarar Patrik Kron.

Han menar att den åtalade medarbetaren fann sätt att kringgå den rutinmässiga bevakningen genom att göra små tillägg till stora beställningar. 

Han tillägger även att rutinerna redan har omprövats och förnyats.

– Det vi har gjort är att se till att våra rutiner innehåller fler kontrollpunkter, tydligare dokumentation och spårbarhet och säkerhetsställa att fler parter är involverade för att minimera risken i att sitta själv med den här typen av händelser, säger Kron.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!