Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunanställd dömd för miljonstöld av IT-varor

Här avslöjas den kommunanställde på bar gärning när säkerhetsbolagets en ssd hårddisk av honom för 2 500 kronor.Foto: Polisen
Vid en husrannsakan hos mannen hittade polisen varor till ett värde av 612 568 kronor.Foto: Polisen

En arbetskamrat kallar honom för betrodd medarbetare. Malmö kommun anser honom vara en tjuv. Den 40-årige IT-teknikern avslöjades med att sälja kommunens IT-komponterna på Tradera efter att ha gått rakt in i en fälla. I dag dömdes han till fängelse i ett år och två månader.

Han döms för två fall av grov trolöshet mot huvudman samt för stöld och ett skadestånd på 1, 2 miljoner kronor till Malmö stad. Tillsammans med en annan man som fälls för häleri ska han betala ytterligare 295 000 kronor tlll kommunen.

Misstankarna mot IT-teknikern uppstod förra året. Då började det privata säkerhetsföretaget spana på en 40-årig IT-tekniker anställd vid Malmö stad. Syftet var att få en förklaring till ett omfattande svinn av datorkomponenter.

Kommunen lade ut beställningar men sedan gick inte varorna att spåra. IT-teknikern var den som beställde varorna.

Förklaringen var att IT-teknikerna körde varorna till sitt eget hem. När polisen gjorde husrannsakan i hans bostad gick det rakt in i ett varulager värt 612 568 kronor.

Skrattade under förhör

Under ett första förhör fick han den här frågan av en polisman:

Vad uppskattar du värdet till på det du har sålt? Eller kan du det i huvudet?

– Ha ha, det finns inte en chans. Det vet jag inte jag kan inte gå tillbaka så långt så jag kan inte se det, svarade It-teknikern.

Kommunen och polisens beräkningar visar i vart fall att han orsakat skada till ett värde av cirka 1,6 miljoner.

Säkerhetsbolaget 2Secure hade spanat en längre tid på mannen och lokaliserat hans annonser på Tradera. I februari lockades han i en fälla och ett möte med vad han trodde var en köpare vid Mobilia.

Kontakten hade knutits på Tradera.

Sa upp sig

Men mannen som gav honom 2 500 kronor för en hårdisk från Samsung arbetade i verkligheten för säkerhetsbolaget.

En bit ifrån stod en annan person från säkerhetsbolaget och filmade transaktionen.

Sedan slog polisen till. Kort efteråt sa han upp sig.

Han hade fram tills dess arbetat för Malmö stad sedan slutet av 90-talet. När polisen förhörde en av hans arbetskamrater hade denna bara gott att säga om honom.

Han beskrev IT-teknikern som en betrodd medarbetare. Det kostade kommunen 500 000 kronor att anlita den privata säkerhetsfirman.