Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pernilla anmäler sig själv – ber på jobbet

Böneförbud i kommun – nu anmäls förändringen
Pernilla Franklin anmälde sig för att ha brutit mot böneförbudet.
Foto: Privat/Ronja Pettersson
Pernilla Franklin, som arbetar som socialsekreterare, skriver till kommunpolitikerna att hon upprepade gånger har bett på arbetstid.
Foto: Colourbox
I början av sommaren beslutade Bromölla kommun att kommunanställda inte skulle ha rätt att be på arbetstid, oavsett religion.
Foto: JENS CHRISTIAN

I början av sommaren beslutade Bromölla kommun att kommunanställda inte skulle ha rätt att be på arbetstid, oavsett religion. 

Nu anmäler en kristen kommunanställd sig själv för att ha gjort just det. 

– Jag vill inte dölja att jag har kontakt med Gud på min arbetstid, säger Pernilla Franklin, socialsekreterare på Bromölla kommun. 

Pernilla Franklin, som arbetar som socialsekreterare, skriver till kommunpolitikerna att hon upprepade gånger har bett på arbetstid.

– Jag ber ofta i pressade situationer och inför tuffa möten. Jag jobbar med barn i utsatta situationer, och det är lätt att bli upprörd. Då behöver jag Guds stöd för att behålla fokus på barnens behov, säger Pernilla Franklin.

Att förbjuda anställda att utöva sin tro på arbetstid tycker Pernilla är absurt. Genom att anmäla sig själv vill hon visa att hon står upp för sin tro och för anställda med andra trosinriktningar.

– Jag gör det i solidaritet med andra religioner. Alla ska få lov att finnas på en arbetsplats. Det vill jag markera, säger Pernilla.

Strider mot religionsfriheten

När beskedet kom att politikerna beslutat om böneförbud för kommunanställda blev Pernilla upprörd.

– Jag går ju inte runt och propagerar för min tro, men jag vill visa att jag som kristen ber på min arbetstid och att jag har rätt att göra det. Precis som muslimer har rätt att göra det.

Som kristen och facklig representant kände Pernilla att ansvar att stå upp för ett öppet och tillåtande klimat på arbetsplatsen där alla kan känna sig välkomna.

– Det vore väldigt tråkigt om folk inte vill jobba här för att vi inte tillåter religionsutövande, säger Pernilla Franklin.

Hoppas på konsekvens

I brevet till kommunstyrelsen skriver Pernilla att hon hoppas att hennes brott får konsekvenser.

”Jag anmäler att jag har bett och att jag kommer att be på arbetstid i fortsättningen och jag förväntar mig att politikerna som drivit igenom detta beslut även beslutar om lämplig sanktion”, står det i ”anmälan”.

Hon avslutar brevet ”Gud välsigne er!”, rapporterar BLT. 

– Jag hoppas att det här ska få politikerna att inse det absurda i förbudet, säger Pernilla Franklin.

Kan leda till uppsägning

Enligt kommunens jurist kan brott mot riktlinjerna i upprepade fall leda till en varning och till sist uppsägning.

Men böneförbudet är omstritt. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har sedan tidigare inlett ett tillsynsärende, efter det att Bromölla kommun beslutat om förbudet.
MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!