Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunalrådets vassa pik efter maktspelet i Skurup

Johan Bolinder, kommunstyrelsens ordförande i Skurup.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN
Anders Sannerstedt.
Foto: MIKAEL RISEDAL / FOTOGRAF MIKAEL RISEDAL RISEDAL@TELIA.COM TEL.NR 0

Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och avhoppare från Sverigedemokraterna gör gemensam sak för att ta över makten i Skurup. 

 – Med tanke på den blåbrunsmetning som pågår på riksplanet kan man ju undra hur den här rödgrönbruna konstellationen kommer att tas emot, säger Johan Bolinder, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Babak Rahimi (V) slår dock från sig reaktionerna. 

– Vi ska inte samarbeta med SD, utan med personer som lämnar partiet.

Det stormar rejält i kommunpolitiken i Skurup. Vid ett möte i kommunstyrelsen under måndagen la de sju ledamöterna Magnus Alm, Lena Axelsson, Roland Hansson (S), Kerstin Petersson Brodda (L), Babak Rahimi (V), Jimmy Nilsson samt Jörgen Lidfeldt (avhoppare SD) fram ett initiativärende för att ta över styret i kommunen. 

Skurup har i dag ett minoritetsstyre i form av Moderaterna och Skurupspartiet. 

– Det har varit en spricka i SD och flera har lämnat partiet, vilket gör att det inte finns den politiska majoritet för det blocket som det fanns innan, säger Babak Rahimi (V). 

– Nu får kommunfullmäktige visa om vi får majoritet. 

Kan det bli så att ni kommer styra kommunen tillsammans? 

– Ja, det är mycket möjligt. 

Ska bilda ett nytt parti

Den politiska vilden Jörgen Lidfeldt, som uteslöts från SD i somras, säger till SVT Nyheter Skåne att en majoritet av Sverigedemokraterna i fullmäktigegruppen kommer lämna partiet. 

– Vi har lämnat in en ansökan om att starta ett nytt parti, säger han. 

Att Sverigedemokraterna drabbas av avhopp är inte första gången, konstaterar statsvetaren Anders Sannerstedt. Samtidigt tror han att det är en kortlivad lösning.  

– Min tro är att om man bildar ett nytt parti nu är risken stor att de inte lyckas i valet. Vi har sett sådana försök misslyckas innan. 

Det är dock inte ovanligt att kommuner får ett nytt styre under mandatperioden, det har förekommit i flera andra skånska kommuner. Den politiska situationen kan vara skakig med en minoritet. 

– Men det är ändå anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tar det här steget. De har kritiserat Sverigedemokraterna för sina rötter och de här rötterna måste väl avhopparna också ha eftersom de kommer från partiet, fortsätter Sannerstedt. 

Kritik mot konstellationen

Kommunstyrelsens moderata ordförande Johan Bolinder blev överraskad av den nya konstellationen. 

– Jag trodde att de saknade såväl gemensam värdegrund som gemensamma politiska ambitioner. Jag kan konstatera att väljarna i Skurups kommun valt en icke-socialistisk majoritet på valdagen, men att man nu kan få det motsatta.

– Lyckligtvis är det inte så lång tid kvar innan väljarna ges möjlighet att betygsätta det här agerandet.

Babak Rahimi (V) slår dock från sig av kritiken mot den nya konstellationen. Han menar att lokala medier felaktigt benämnt avhopparna som Sverigedemokrater och att det väckt reaktioner. 

– Vi ska inte samarbeta med SD utan med personer som lämnar partiet. Det här är absolut inget samarbete med SD. 

– Men det är också märkligt, när Moderaterna samarbetat med Sverigedemokraterna för att bilda majoritet har det inte varit några kritiska röster eller frågor utan det har till och med kunnat framställas som en framgångsfaktor. 

Samtidigt har ni uteslutet allt samarbete med Sverigedemokraterna på ett mer långtgående vis än Moderaterna? 

– Vi pratar om SD som parti, inte människorna. Vi kan inte stämpla personer som rasister, de har sagt att de tar avstånd. Det återstår att se hur nära vi står varandra när vi får se deras plattform. 

Kvällsposten har sökt Vänsterpartiets ordförande i Skåne, Umihana Rašović Kasumović, som i ett sms skriver:

”Om det rör händelserna i Skurup har vi i dagsläget ingenting att tillägga från distriktsstyrelsen.”

Se mer: Ett Skurup för alla: ”Det finns goda krafter”

Ett Skurup för alla: "Det finns goda krafter"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!