Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommunalrådets hårda kritik mot VD:n – efter KvP-intervjun

Susanne Meijer (S) är kommunalråd i Hörby – hon har reagerat starkt efter uttalandena från vd:n. Foto: CAROLINE LARSSON
Robert Odeberge får hård kritik från kommunalrådet. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Inte tillräckligt många etniska svenskar i Sverige.

Risk att svenskars normer inte ska gälla.

Så lät det när Hörbybostäders vd Robert Odeberger pratade om arbetet med att skaffa bostäder åt 64 nyanlända i år, i ett Kvällsposten-reportage.

Nu har det lett till krismöte i kommunen.

"Om Sverige hade haft 50 miljoner etniska svenskar så hade det inte varit några bekymmer. Men vi är inte så många".

Så löd en av kommunala Hörbybostäders vd Robert Odebergers kommentarer i ett reportage om hur skånska Hörby tar sig an uppgiften att hitta bostäder åt nyanlända som blivit anvisade av Migrationsverket.

Reportaget är fjärde delen i serien "Välfärden inifrån" och följer sektionschefen i socialtjänsten Bahareh Anderssons kamp mot klockan när hon måste lösa en svår ekvation:

På ena sidan står Migrationsverket som tvingar kommunerna att ta emot nyanlända som ska integreras i samhället, på andra sidan finns bostadsbristen.

"Strider mot vår värdegrund"

Reportaget publicerades på tisdagen. Samma dag hölls krismöte i Hörbys kommunhus – på grund av uttalandena från bostadbolagets vd.

– Alla kommentarer han gör i reportaget är katastrofala. Jag fick en chock när jag läste. Det här strider mot vår värdegrund och vårt arbete för god inkludering, säger kommunstyrelsens ordförande i Hörby Susanne Meijer (S).

Hörbys högsta politiker säger att det absolut får vara högt i tak i kommunen och att tjänstemännen har meddelarfrihet, men hon ser uttalandena som oacceptabla.

– Robert har uppdrag i kommunen och här blir han intervjuad som vd. Den politiserade delen får man hålla på hemmaplan och inte i tjänsten, säger hon.

"VD-frågan ska diskuteras"

"Vissa kommuner är rentav fixerade vid att öka antalet invånare. Är de beredda att ställa sig i längre operationsköer, från en månad till sju? Är de beredda att göra avkall på den välfärd som vi har i dag?", uttryckte Hörbybostäders vd i intervjun som gjordes i kommunhuset.

Socialtjänstens sektionschef Bahareh Andersson, vars uppgift är att hjälpa nyanlända att integreras i kommunen, uttrycker att det är svårt att samarbeta med Hörbybostäder "för de har sån inställning".

– Om man jobbar i en kommun så måste man ha samma syn på människors värde, säger hon i reportaget.

Kommunstyrelsens ordförande Susanne Meijer anser att kommentarerna från Hörbybostäders vd är "bekymmersamma".

– Just nu pågår samtal. Kommunchefen pratar med vd:n för att vara tydlig med vår värdegrund. Det här kommer fortsätta, kan jag säga. Det tar inte slut denna dagen, säger Susanne Meijer.

"Olämpliga åsikter"

– Kommunchefen är ansvarig chef för Robert Odeberger så just nu diskuterar han det som stått i tidningen. Sen tar vi beslut om hur vi ska gå vidare ytterligare.

Hörbys kommunchef Johan Eriksson understryker att Odebergers uttalanden inte är samma som kommunens ståndpunkt.

– Det är olämpliga åsikter och vi ska därför ha flera samtal. Vad det landar i kan jag inte säga i nuläget men vi har absolut reagerat. Processen pågår nu internt, säger Eriksson.

Kommunala bostadsbolaget Hörbybostäders styrelse ska snart ha sammanträde.

– Där kommer vd-frågan att diskuteras, säger Eriksson.

Kvällsposten har sökt Robert Odeberger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!