Susanne Meijer (S) är kommunalråd i Hörby – hon har reagerat starkt efter uttalandena från vd:n. Foto: CAROLINE LARSSONSusanne Meijer (S) är kommunalråd i Hörby – hon har reagerat starkt efter uttalandena från vd:n. Foto: CAROLINE LARSSON
Susanne Meijer (S) är kommunalråd i Hörby – hon har reagerat starkt efter uttalandena från vd:n. Foto: CAROLINE LARSSON
Robert Odeberge får hård kritik från kommunalrådet. Foto: Christoffer HjalmarssonRobert Odeberge får hård kritik från kommunalrådet. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Robert Odeberge får hård kritik från kommunalrådet. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Kommunalrådets hårda kritik mot VD:n – efter KvP-intervjun

Publicerad

Inte tillräckligt många etniska svenskar i Sverige.

Risk att svenskars normer inte ska gälla.

Så lät det när Hörbybostäders vd Robert Odeberger pratade om arbetet med att skaffa bostäder åt 64 nyanlända i år, i ett Kvällsposten-reportage.

Nu har det lett till krismöte i kommunen.

"Om Sverige hade haft 50 miljoner etniska svenskar så hade det inte varit några bekymmer. Men vi är inte så många".

Så löd en av kommunala Hörbybostäders vd Robert Odebergers kommentarer i ett reportage om hur skånska Hörby tar sig an uppgiften att hitta bostäder åt nyanlända som blivit anvisade av Migrationsverket.

Reportaget är fjärde delen i serien "Välfärden inifrån" och följer sektionschefen i socialtjänsten Bahareh Anderssons kamp mot klockan när hon måste lösa en svår ekvation:

På ena sidan står Migrationsverket som tvingar kommunerna att ta emot nyanlända som ska integreras i samhället, på andra sidan finns bostadsbristen.

"Strider mot vår värdegrund"

Reportaget publicerades på tisdagen. Samma dag hölls krismöte i Hörbys kommunhus – på grund av uttalandena från bostadbolagets vd.

– Alla kommentarer han gör i reportaget är katastrofala. Jag fick en chock när jag läste. Det här strider mot vår värdegrund och vårt arbete för god inkludering, säger kommunstyrelsens ordförande i Hörby Susanne Meijer (S).

Hörbys högsta politiker säger att det absolut får vara högt i tak i kommunen och att tjänstemännen har meddelarfrihet, men hon ser uttalandena som oacceptabla.

– Robert har uppdrag i kommunen och här blir han intervjuad som vd. Den politiserade delen får man hålla på hemmaplan och inte i tjänsten, säger hon.

"VD-frågan ska diskuteras"

"Vissa kommuner är rentav fixerade vid att öka antalet invånare. Är de beredda att ställa sig i längre operationsköer, från en månad till sju? Är de beredda att göra avkall på den välfärd som vi har i dag?", uttryckte Hörbybostäders vd i intervjun som gjordes i kommunhuset.

Socialtjänstens sektionschef Bahareh Andersson, vars uppgift är att hjälpa nyanlända att integreras i kommunen, uttrycker att det är svårt att samarbeta med Hörbybostäder "för de har sån inställning".

– Om man jobbar i en kommun så måste man ha samma syn på människors värde, säger hon i reportaget.

Kommunstyrelsens ordförande Susanne Meijer anser att kommentarerna från Hörbybostäders vd är "bekymmersamma".

– Just nu pågår samtal. Kommunchefen pratar med vd:n för att vara tydlig med vår värdegrund. Det här kommer fortsätta, kan jag säga. Det tar inte slut denna dagen, säger Susanne Meijer.

"Olämpliga åsikter"

– Kommunchefen är ansvarig chef för Robert Odeberger så just nu diskuterar han det som stått i tidningen. Sen tar vi beslut om hur vi ska gå vidare ytterligare.

Hörbys kommunchef Johan Eriksson understryker att Odebergers uttalanden inte är samma som kommunens ståndpunkt.

– Det är olämpliga åsikter och vi ska därför ha flera samtal. Vad det landar i kan jag inte säga i nuläget men vi har absolut reagerat. Processen pågår nu internt, säger Eriksson.

Kommunala bostadsbolaget Hörbybostäders styrelse ska snart ha sammanträde.

– Där kommer vd-frågan att diskuteras, säger Eriksson.

Kvällsposten har sökt Robert Odeberger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag