Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommuntoppen: Måste snabbt få resurser

Kommunalrådet i Malmö om nattens våldsamheter.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.
Foto: PETER KROON / PRESSBILD

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö, beskriver den våldsamma natten i Malmö som tung och svart.

– Jag tänker på de anhöriga, på alla de som bevittnar våldet, säger hon i en intervju med Expressen TV.

Under morgonen har kommunalrådet varit i kontakt med polisen i Malmö för att förhöra sig om den senaste informationen kring händelserna.

– Det är otroligt tragiskt, det är varje förälders värsta mardröm, säger hon om de två tonåringarna som sköts utanför en pizzeria på Möllevången.

Hon kan inte kommentera bakgrunden till händelserna med annat än den information som polisen tidigare har gått ut med: att man har identifierat ett par konflikter i olika grupperingar i den undre världen.

– Det man har sagt är att de här konflikterna har eskalerat och att något av våldsdåden i sin tur sannolikt har lett till andra dåd, säger hon.

Kräver uppbackning till polisen

För henne och den övriga politiska ledningen i Malmö är det nu av viktigt att Malmöpolisen får det stöd och uppbackning som krävs, säger hon.

– Det är av yttersta vikt att man snabbt kan komma tillrätta och framåt i de olika parallella utredningar som nu drivs. Det tar mycket av polisens resurser att jobba i flera utredningar samtidigt.

Polis med vapenhund söker efter spår kring nattens skottlossning på Möllevången.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Efter våldsdåden har Malmöbor, och andra, uttryckt tvivel på att politikerna har kontroll över situationen. Katrin Stjernfeldt Jammeh hävdar att det har man.

 – Vi har haft en lugnare period nu men erfarenhetsmässigt vet vi att ett eller två attentat kan leda till en spiral av händelser som måste dämpas. Sedan kan det vara lugnt länge men man måste alltid vara beredd på att det kan blossa upp igen. Därför är mitt krav att polisen snabbt får de resurser som krävs för att komma tillrätta med den eskalerande våldsspiralen, säger hon till Expressen TV.

Malmös rop på hjälp

Hon anser dock att Malmö stad har fått gehör hos regeringen efter tidigare års rop på hjälp.

– Från vår sida här i Malmö har vi under många år känt oss ensamma när tidigare regeringar betraktat händelser här som ett avgränsat, isolerat Malmöproblem. Men nu upplever jag att man faktiskt levererar genom att vi har fått en ny polisutbildning som lockar många sökande och en skärpt vapenlagstiftning och bättre verktyg.

– Nu ser vi att vi även behöver en ny lagstiftning avseende sprängmedel men också en debatt om vad samhället kan göra.

Många känner sig oroliga i Malmö nu efter den senaste tidens händelser, vad kan du säga till dem?

Jag har full förståelse för att man känner otrygghet och olust. Det är klart att det påverkar staden, men vi behöver hålla i och driva på den utveckling kring det långsiktiga arbetet som görs i förebyggande syfte tillsammans med polis och socialtjänst, men också i de insatser som riktas mot den grova brottsligheten.

Oppositionsrådet i Malmö om nattens våld i Malmö.
Här är en sammanfattning av nattens händelser i Malmö.