Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunale chefen omplaceras i företaget

Foto: - -

Patrik Gillsvik på kommunala Landskrona Energi har fått sparken från sitt chefsjobb efter avslöjandet att han använt sin jobbmejl för att racka ner på "blattar", muslimer och "zigenare" på hatsajten Avpixlat.

– Vi är överens om att detta strider mot företagets värderingar, säger Johan Holmstedt, vd på företaget.

De senaste dagarna har Expressen i en rad artiklar granskat politiker, chefer och företagaren som står bakom hatiska och rasistiska kommentarer på hatsajten Avpixlat. Patrik Gillsvik som är chef för stadsnätet på Landskrona energi är den av dem.

Med sin jobbmejladress kommenterade han  på sajter och skrev där bland annat så här om romer:

"Jag ber att få sålla mig till majoritetssamhällets strukturella fördomsfullhet och konstaterar att zigenare är påhittiga, snabbtänkta entreprenörer som kan berika vår kultur - ja och sedan stjäl de förstås som korpar!"

Lämnar befattningen

När Expressen konfronterar honom med uppgifterna svarar han:

– Att säga att de stjäl som korpar är naturligtvis korkat.

Företaget  inledde under onsdagen en internutredning och Landskrona Energis vd Johan Holmstedt förde flera samtal med Patrik Gillsvik, berättar han.

– Patrik och jag blev då överens om att han skulle lämna sin befattning som stadsnätchef men stanna kvar i företaget på någon annan befattning där vi kan utnyttja hans spetskompetens, säger Johan Holmstedt till Kvällsposten.

– Vi har förstås yttrandefrihet i Sverige men representanter för Landskrona Energi har värderingar som vi står för.

"Jag ber om ursäkt"

Personalen på Landskrona Energi – som är ett kommunalt bolag – informerades om beslutet under torsdagen och sedan kommunicerades det ut till media.

Patrik Gillsvik ska ha varit på jobbet under torsdagen men han har inte gått att nå för en kommentar. I ett pressmeddelande från Landskrona Energi säger han:

"Jag ber om ursäkt för mina uttalanden och tar avstånd från de åsikterna."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!