Foto: - -
 Foto: - -

Kommunale chefen omplaceras i företaget

Publicerad

Patrik Gillsvik på kommunala Landskrona Energi har fått sparken från sitt chefsjobb efter avslöjandet att han använt sin jobbmejl för att racka ner på "blattar", muslimer och "zigenare" på hatsajten Avpixlat.

– Vi är överens om att detta strider mot företagets värderingar, säger Johan Holmstedt, vd på företaget.

De senaste dagarna har Expressen i en rad artiklar granskat politiker, chefer och företagaren som står bakom hatiska och rasistiska kommentarer på hatsajten Avpixlat. Patrik Gillsvik som är chef för stadsnätet på Landskrona energi är den av dem.

Med sin jobbmejladress kommenterade han på sajter och skrev där bland annat så här om romer:

"Jag ber att få sålla mig till majoritetssamhällets strukturella fördomsfullhet och konstaterar att zigenare är påhittiga, snabbtänkta entreprenörer som kan berika vår kultur - ja och sedan stjäl de förstås som korpar!"

Lämnar befattningen

När Expressen konfronterar honom med uppgifterna svarar han:

– Att säga att de stjäl som korpar är naturligtvis korkat.

Företaget inledde under onsdagen en internutredning och Landskrona Energis vd Johan Holmstedt förde flera samtal med Patrik Gillsvik, berättar han.

– Patrik och jag blev då överens om att han skulle lämna sin befattning som stadsnätchef men stanna kvar i företaget på någon annan befattning där vi kan utnyttja hans spetskompetens, säger Johan Holmstedt till Kvällsposten.

– Vi har förstås yttrandefrihet i Sverige men representanter för Landskrona Energi har värderingar som vi står för.

"Jag ber om ursäkt"

Personalen på Landskrona Energi – som är ett kommunalt bolag – informerades om beslutet under torsdagen och sedan kommunicerades det ut till media.

Patrik Gillsvik ska ha varit på jobbet under torsdagen men han har inte gått att nå för en kommentar. I ett pressmeddelande från Landskrona Energi säger han:

"Jag ber om ursäkt för mina uttalanden och tar avstånd från de åsikterna."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag