Staffanstorp kommun har tidigare kritiserats för att placera nyanlända i husvagnar och på vandrarhem med låg standard. Kritiken har mestadels handlat om bristande hygien.
Enligt SVT bor i dag fem personer i husvagnar. Bostäder har dessutom lösts genom stugbyar.
Men nu hoppas Staffanstorp kommun att kunna engagera invånarna att ta emot nyanlända i sina hem.
– Det här är ett av verktygen i vår verktygslåda för att lösa boendesituationen i Staffanstorp, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson, till SVT Skåne.
Ska ta emot 100 nyanlända
I år ska Staffanstorp ta emot cirka 100 nyanlända. Och för det behövs förstås bostäder.
– När staten anvisar nyanlända till kommuner tittar de bara på hur arbetsmarknadssituationen ser ut, inte bostadssituationen. Så länge man inte gör det kommer vi ha svårt att lösa det som staten säger att vi ska ta emot, säger Christian Sonesson till SVT Skåne.
”Hoppas ger bostäder”
Därför vill man se över vilka möjligheter som finns att hitta bostäder för nyanlända. Projektet ”Vi har plats” drogs i gång redan 2016, men än så länge har bara ett fåtal personer nappat.
Därför tar man nu ett omtag med projektet.
Enligt SVT kan det handla om en del av en villa eller en lägenhet. Projektet ska – utöver att skapa boende – även främja nyanländas integration i det svenska samhället. Med hjälp av projektet – och andra boendelösningar – klarar Staffanstorp kommun av att få fram tillräckligt många boendeplatser.
Marie Olsson är avdelningschef för nyanländas lärande på kommunen:
– Jag hoppas att det kan ge bostäder som kan anvisas till nyanlända i Staffanstorp, säger hon till SVT.
Rättelse: Kvällsposten skrev i en tidigare version, från SVT:s uppgifter, att Christian Sonesson hoppas att Staffanstorpsbor ska öppna sina hem för nyanlända. Det stämmer inte. Han är inte delaktig i projektet.