Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommun: Vi känner till misstankarna

Kristianstads kommun känner till att en av deras anställda misstänks för sexualbrott.
Foto: Carl Carlert

Kristianstad kommuns utbildningschef, Kenth Olsson, bekräftar att kommunen känner till att en av deras anställda är misstänkt för sexualbrott.

Kommunen håller just nu på att bygga upp en organisation för information och rådgivning.

– Det är en fruktansvärd situation, säger Kenth Olsson.

Kenth Olsson har själv känt till misstankarna mot den kommunanställde sedan den 4 augusti, men har fram till i dag onsdag varit belagd med yppandeförbud av åklagaren.

– Vi kan bekräfta att en anställd vid Kristianstads kommun är misstänkt för sexuella övergrepp mot barn, säger han.

Under dagen har kommunens samtliga förskolechefer fått information om misstankarna.

Enligt Eva Mårtensson, informationschef vid kommunen, har kommunen arbetet för att få till en fungerande organisation som kan ta emot frågor och ge råd och stöd till drabbade.

– Det här är uppgifter som är nya för de allra flesta och det är chockartat för väldigt många och det är väldigt många känslor att hantera hos medarbetarna i dag. Barn och utbildningsförvaltningen har försökt gå ut och informera i sin organisation i skola och på förskola, säger hon.

Hjälper polisen

Under onsdagseftermiddagen gick Kristianstads kommun också ut med ett pressmeddelade på sin hemsida med anledning av händelsen.

– Jag är själv djupt skakad och förstår att detta skapar stor oro hos föräldrar och medarbetare. Vi kommer, tillsammans med andra instanser, att ge information och råd till föräldrar. Vår ambition är att arbeta med största möjliga öppenhet, säger Kenth Olsson i pressmeddelandet.

Kommunen fortsätter samtidigt att hjälp polis och åklagare i den pågående utredningen.

– I nuläget är förskolornas viktigaste uppgift att erbjuda en lugn och trygg miljö för barnen, säger Kenth Olsson.

"Förfärligt att inte veta omfattningen"

Åklagaren Pär Andersson vill i nuläget inte lämna några uppgifter kring hur många barn som mannen i 40-årsåldern har förgripit sig på, men säger att det rör sig om mer än ett.

Och just att inte veta hur många barn det rör anser barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Tell (S) är väldigt jobbigt.

– Det är förfärligt. Och det är väldigt frustrerande att inte veta omfattningen. Det är förfärligt att leva i ovisshet, säger han till Kvällsposten.

Personal från förskolor i Kristianstad kommun fick under onsdagen reda på att den anställde häktats.

På mötet fick personalen information om vad som hänt. Samtidigt gav Anders Tell personalen sitt fulla stöd.

– Jag vill samtidigt passa på att uttrycka en full tillit till de drygt 3000 personer som arbetar med barn och utbildning i kommunen, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!