Kommun sökte städare som ”inte ifrågasätter”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Halmstads kommun menar att formuleringen var ett misstag.
Foto: JENS CHRISTIAN

I en jobbannons sökte Halmstads kommun efter städare som ”följer instruktioner från andra utan att ifrågasätta auktoritet”.

Facket Kommunal reagerade starkt på formuleringen. 

– Hade jag sett att det stod så i annonsen skulle jag aldrig ha haft mitt namn med i kontaktuppgifterna, säger Eva-Lena Jacobsson, sektionsordförande på Kommunal, till Hallandsposten.

Halmstads kommun lade nyligen ut en jobbannons för att anställa nya städare. 

I annonsen, som HP tagit del av, söker kommunen efter en städare som kan förvänta sig ett ”meningsfullt arbete arbete och som kan bidra med engagemang och nytänkande”. Annonsen nämner även att jobbet innebär ett självständigt arbete i en professionell organisation. 

Dock – lite längre ner – står det också att det är meriterande och önskvärt om man ”följer instruktioner från andra utan att i onödan ifrågasätta auktoritet”. Något som facket Kommunal reagerat över.

– Givetvis kan inte vi stå bakom en sådan formulering. Sådant gör mig väldigt upprörd, säger Eva-Lena Jacobsson, sektionsordförande på Kommunal, till HP. 

ARKIVBILD. Kommunen sökte en städare som ”inte ifrågasätter”
Foto: ARKIVBILD

”Redigeras kraftigt”

Markus Andersson, områdeschef för städföretaget, förklarar att annonsen tagits ner efter att formuleringen uppmärksammats. Han menade att han var ny som chef och att något helt enkelt gått fel, säger han till HP. 

Enligt HR-utvecklaren Gunni Heland utgår annonstexterna i hela Halmstads kommun ifrån ett internationellt kompetensramverk översatt från engelska. 

– Man kan säga att det här är en manual som vi har som stödmaterial, men man kan inte använda allting rakt av eftersom vissa formuleringar grundar sig i en något annorlunda arbetskultur än den vi är har i Sverige. Det behöver ofta redigeras kraftigt i texterna, säger Gunni Heland till HP. 

Hon menar att det var ett rent misstag att den opassande formuleringen följde med annonsen hela vägen till publicering. 

SE FLER NYHETER: ”Stockholm bör göra som Malmö”

Malmös framgångsrika kamp mot skjutningarna: ”Måste spridas till resten av Sverige”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!