Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunen backar om förbud mot munskydd

Tegmark Wisell: "Vi har inte gjort någon utvärdering av de olika regionerna"
Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun.
Foto: Pressbild
Skolor börjar successivt återgå till undervisning på plats i Halmstad. Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Munskydd är förbjudet på skolor i Halmstad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Halmstads kommun gick ut med ett förbud mot munskydd i skolans lokaler under lördagen.

Beslutet fick hård kritik från bland annat facket.

– Jag tycker det här helt vansinnigt, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Under lördagskvällen backade Halmstads kommun från förbudet. 

Med start nästa vecka återgår niondeklassare till undervisning på plats i skolorna i Halmstads kommun medan sjuor och åttor fortsätter med distansundervisning.

När utbildningen väl sker på plats var tanken att det initialt skulle finnas ett förbud mot att använda munskydd i kommunens skolor, vilket Sveriges Radio P4 Halland var först med att rapportera om. 

Förbudet skulle gälla i såväl grundskolor som gymnasieskolor och för alla som vistas i skolans lokaler – men framför allt lärare, enligt Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen.

– Det är att betrakta som en ordningsstadga, som att man inte röker på arbetstid och vi använder inte munskydd utifrån de rekommendationer som gäller. Vi som arbetsgivare kan inte ta ansvar för hur smittskyddsutrustning används i och med att man tar med sig egen, säger hon.

Kritiken: ”Huvudlöst beteende”

Hon menade att det finns stora risker med munskydd som hanteras på fel sätt.

– Undantag finns för förskolan om ett barn insjuknar under dagen, då kan personalen som tar hand om just det barnet få lov att i en sådan situation använda skyddsutrustning. Men inte i övriga situationer.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, reagerade kraftigt på kommunens förbud. Hon kallade det ”vansinnigt”.

– Dessutom är det inkonsekvent. De gör undantag för om någon blir smittad på förskolan, men det kan ju även hända på grundskolan eller gymnasiet där vi vet att elever smittar i mycket högre utsträckning, säger hon.

– Och att lärare inte skulle kunna använda munskydd på ett korrekt sätt är helt galet. Det är en högutbildad yrkesgrupp som kan läsa enkla instruktioner för att använda munskydd. Och om de nu använder det fel gör det ju ingen skada heller. Det är ett huvudlöst beteende.

Backar från förbudet

Ingen annan kommun har infört ett liknande förbud i Sverige, enligt Åsa Fahlén. Hon krävde att kommunen backade från förbudet – och menade att det kan bedömas som olagligt.

– Vi hoppas att arbetsgivaren tar sitt förnuft till fånga och tar bort förbudet. Annars kanske vi ser oss nödgade att prova det rent juridiskt.

Under lördagskvällen gick Halmstads kommun ut med att förbudet inte längre gäller.

”Vi har precis som många andra kommuner arbetat med den här frågan i flera veckor. Det finns en otydlighet som skapar oro. Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men efter samråd internt i kommunen har vi kommit fram till att vi tillåter egen skyddsutrustning” säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, i ett pressmeddelande. 

FHM om munskydd

Folkhälsomyndigheten har inte gått ut med en generell rekommendation av munskydd. Det vetenskapliga stödet för att munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är sammantaget svagt, skriver myndigheten på sin hemsida.

Samtidigt skriver FHM att det finns lägen där munskydd kan vara av värde.

”Korrekt använda kan kvalitetssäkrade engångsmunskydd minska risken för smittspridning i situationer där nära kontakt, under en längre tid, i inomhusmiljö inte går att undvika”.

FHM rekommenderar endast munskydd i kollektivtrafiken i rusningstrafik.

TV: Så här använder du munskydd rätt