Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommun bryter populära traditionen på valborg

I år bryter Åstorp sin tradition med fyrverkerier. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Såvida det inte blir eldningsförbud blir det ett bål, precis som vanligt. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

I samband med valborgsfirandet skjuter Åstorp upp raketer.

Men i år bryter kommunen mot sin egen tradition.

– Även om fyrverkeriernas negativa miljöpåverkan är omdiskuterad så känns det rätt att inte välja fyrverkerier när det finns andra alternativ, säger Jonny Norrby, kultur- och fritidschef i Åstorps kommun, enligt Lokaltidningen.

För att fira in våren har Åstorp kommun varje år stått för fyrverkerierna som skjutits från ”Klinten”. 

Ett omtyckt arrangemang som genom åren har utvecklats till en tradition – som man i år väljer att bryta mot. 

– Att avstå från fyrverkerier har diskuterats i flera år och till årets Valborgsfirande har vi av hänsyn till våra fyrbenta vänner och andra djur valt att avstå fyrverkerier och istället satsa på en mindre ljusinstallation, säger Jonny Norrby, kultur- och fritidschef i Åstorps kommun, i ett uttalande, enligt Lokaltidningen. 

– Och även om fyrverkeriernas negativa miljöpåverkan är omdiskuterad så känns det rätt att inte välja fyrverkerier när det finns andra alternativ.

Bjuder på ljusshow

I stället för raketer bjuder kommunen på en ljusinstallation. 

Utöver nobben av fyrverkerier har firandet ett liknande upplägg som tidigare år. Och om det inte utfärdas ett eldningsförbud tänds elden klockan 21.00. 

Men det är inte helt oproblematiskt att tända ett valborgsbål. Enligt SMHI finns det en risk för skogsbrand i Skåne – och på mängder av håll i landet har det brunnit i skog och mark de senaste dagarna.

Så här definierar SMHI risken för skogsbrand:  

Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.”