Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kom till Trelleborg med över 300 kilo cannabis

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

En torsdagseftermiddag i somras kom en polsk långtradare till Trelleborg, lastad med aluminiumfolie i stora rullar. Tullen upptäckte knark – men lät bilen köra.

I Stockholmsområdet slog de till och grep chauffören med 327 kilo cannabis. Han nekar till brott men riskerar nu minst sex års fängelse.

Den 57-årige chauffören hade 18 pallar med metallfolie på stora rullar i lasten.

Den polskregistrerade långtradaren skuggades till en lagerlokal i Upplands Väsby.Foto: TULLVERKET
Vid lagret öppnades kapellet och rullarna med metallfolie lastades av.Foto: TULLVERKET
Rullarna skulle förvaras i lagerlokalen – men tullen har inte lyckats hitta beställaren.Foto: TULLVERKET

När han kom med färjan från Rostock till Trelleborg den 11 juni vinkades ekipaget åt sidan för kontroll.

Lasten röntgades och då såg tullarna att det var något som inte stämde med rullarna. De borrade in i en av dem och upptäckte direkt att det fanns cannabis inuti.

Men i stället för att gripa chauffören direkt beslutade en åklagare om ”provokativ åtgärd” – att bilen skulle skuggas och förarens telefon avlyssnas.

Skuggades till Stockholm

Han följdes till en adress i Upplands Väsby där rullarna påföljande kväll lossades i en lagerlokal. Där slog tullen till och grep 57-åringen.

I rullarna hittades sammanlagt 372,017 kilo cannabis.

Till det yttre såg rullarna helt intakta ut. Varje rulle bestod av flera hundra kilo metallfolie.Foto: TULLVERKET
Innanför det yttersta lagret av metallfolie fanns dolda luckor där narkotika hade stoppats in.Foto: TULLVERKET
När luckorna öppnades hittade tullen hundratals kakor med cannabis i lufttäta plastförpackningar.Foto: TULLVERKET

Flera andra personer greps i ärendet men misstankarna har bara räckt till åtal mot chauffören – som nekar till brott och hävdar att han inte visste vad han hade i lasten.

I bevisningen mot mannen finns avlyssnade mobilsamtal mellan honom själv och en polsk kollega där han jublar över att ha släppts fri efter tullkontrollen i Trelleborg.

”Spelade dum stenhårt”

”Jag var med ena foten i finkan! Jag tänkte – nu kommer de strax fram till mig och sätter handfängsel på mig, vänta bara. Men jag spelade dum stenhårt!”

”Jag kan säga dig så här: jag var 99,9 procent säker på att jag inte skulle lämna garaget med bilen.”

Tullen höll hemligt i över en månad att det fanns inspelade samtal. Först i mitten juli juli började samtalen citeras i förhören. 57-åringen hade tidvis besvär med att förklara sig.

Sammanlagt uppgick beslaget till lite drygt 327 kilo cannabis. Därav brottsrubriceringen synnerligen grov narkotikasmuggling.Foto: TULLVERKET
I lasten hittades bland annat 106 så kallade sväljarkapslar fyllda med cannabis.Foto: TULLVERKET
Målet mot den 57-årige chauffören kommer upp vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.Foto: OLLE SPORRONG

Provokationen i att släppa i väg den knarklastade långtradaren misslyckades eftersom ingen beställare eller köpare av knarklasten har kunnat hittas och åtalas.

Minst sex års fängelse

De andra som greps i samband med lossningen var anställda på ett företag som höll med lagerlokalen. Det har inte kunnat bevisas att de hade kännedom om narkotikan.

– Den enda som åtalas är chauffören. En tidigare misstänkt är avskriven, säger kammaråklagare Tove Kullberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Brottsrubriceringen är synnerligen grov narkotikasmuggling – ett brott som ger fängelse i minst sex och högst tio år. Målet kommer upp vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

TV: Vellinge vill stänga Naturum – får hård kritik

Vellinge vill stänga Naturum – får hård kritik

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!