Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kollegan om sorgen: ”Något jag brottas med”

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Föräldrarna i Bjärred visade upp en normal yta: var framgångsrika på jobbet, träffade kolleger och planerade julledigheter.

Samtidigt planerade de att döda sina egna barn.

Nu frågar sig vänner och kolleger om de borde sett några varningssignaler.

– Det är något jag brottas med nu, om jag som medmänniska borde ha sett någonting, säger mannens närmsta chef till Aftonbladet.

För ett knappt år sedan gick polisen in i familjens villa i Bjärred. I huset hittades föräldrarna och familjens två döttrar, 11 och 14 år gamla, döda. I veckan presenterade polisen sin utredning av händelsen. 

I villan, berättade polisens förundersökningsledare Stefan Svensson, hittade polisens tekniker ett avskedsbrev, signerat båda föräldrarna, där de förklarade varför de avslutat sina egna och sina döttrars liv.

– Anledningen är att båda barnen fått diagnosen på sjukdomen ME, kroniskt trötthetssyndrom. I sitt brev skriver föräldrarna att "ingen av oss kommer att kunna leva något egentligt liv", berättade Stefan Svensson.

Planerade i flera månader

ME är en omstridd diagnos och det saknas vetenskapligt belagd kunskap om sjukdomens orsaker, medicinska behandlingsmetoder och botemedel.

Enligt polisen hade föräldrarna planerat morden, och självmorden, i flera månader.

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Båda föräldrarna hade framgångsrika karriärer – de var ambitiösa, kompetenta och omtyckta av kollegerna. 

För Aftonbladet berättar mannens närmsta chef om ett möte han hade med sin kollega, pappan i familjen, tre dagar för jul i fjor. Man pratade om julstök och julplaner, men också om arbetet under våren, nya kurser och nya projekt.

De två pratade även om mannens döttrars sjukdom, om deras diagnos rådde öppenhet, och om hur mannens arbete under våren skulle kunna anpassas för att det skulle funka för familjen.

"Måste varit desperata"

Mannens chef berättar att föräldrarna dolde sina planer för omgivningen, ingen misstänkte något. Att de lyckades med detta tyder på att de var fast övertygade om att genomföra sin plan, menar kollegan.

– Om de hade haft minsta tvekan så hade någon av dem säkert signalerat det och då hade vi kunnat gripa in. De måste ha varit så fullständigt desperata, säger han till Aftonbladet.

Många kring familjen har under året som gått tänkt på om de missade något, om det hade gått att förhindra morden.

Så även kollegan.

– Det är något jag brottas med nu, om jag som medmänniska borde ha sett någonting. Men jag tror inte att det finns något sådant. Det är nog svårt att se tecken på något som man inte kan föreställa sig. Det här är så hemskt att det inte går att förstå, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt har han under året ställts inför faktumet att kollegan och vännen enligt polisen gjort sig skyldig till fasansfulla handlingar.

– Det finns en dubbelhet i detta. Vi sörjer en vän och kollega, men samtidigt har han och frun gjort sig skyldiga till ett fruktansvärt brott. Det har vi pratat mycket om, och det är väldigt svårt att hantera.