Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kollegan om sista mötet med pappan

En hel familj hittades död i sin villa i Bjärred den 9 januari. Foto: JENS CHRISTIAN
Rosor utanför huset i Bjärred där familjen hittades död. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Flaggan på Alfredhällskolan vajade på halv stång. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

"Jag såg en djup sorg i hans ögon."

Så beskriver en kollega sitt sista möte med pappan i Bjärredsfamiljen – när samtalet kom in på situationen i hans hem.

Kollegan berättar att pappan de sista åren ställde in en rad jobbrelaterade evenemang för att prioritera sin sjuka dotter.

På eftermiddagen den 9 januari fick polisen en anmälan om att en man inte hade kommit till sin arbetsplats. En polispatrull skickas till mannens villa i Bjärred.

I villan hittades mannen, hans fru och parets två flickor i grundskoleåldern döda

Minst sex poliser var på plats i villan i Bjärred i det inledande skedet, enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Efter en sådan händelse erbjuds de inblandade poliserna alltid ett stödsamtal, säger hon.

– Det har vi rutinmässigt när något särskilt har hänt. Man får inte gå hem innan man har pratat med sin närmaste chef. Det är viktigt och det håller vi på.

Ljus och blommor har lämnats vid huset i Bjärred. Foto: JENS CHRISTIAN

Dödsfallen rubriceras som mord. Polisen söker ingen gärningsman utanför familjen men kommer ändå att genomföra en sedvanlig förundersökning för att klarlägga vad som har hänt.

Nu inväntar man på svar från de rättsmedicinska undersökningarna av kropparna, som ska besvara frågan om hur och när familjen dog. 

– Det handlar om att fastställa dödsorsak men också om att ta fram ett tidsspann, säger Ewa-Gun Westford. 

Fler förhör med arbetskamrater, skolpersonal och anhöriga ska hållas. "Det är för att få en samlad bild av situationen i familjen", säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Varningssignalerna från familjen – före morden 

 

Analyserna bedöms ta veckor eller mer att slutföra.

Många ytterligare förhör med bland annat arbetskamrater, skolpersonal och anhöriga ska också hållas.

– Det är för att få en samlad bild av situationen i familjen.

"Djup sorg i hans ögon"

Pappan i familjen hade nyligen skickat in en ansökan om befordran. En kollega till mannen hade fått uppdraget att skriva en bedömning av hans ansökan. Kvällen den 9 januari skickade kollegan in sin bedömning. Efter att ha gått igenom alla hans tidigare uppdrag och erfarenheter ansåg kollegan att han uppfyllde alla kriterier för att få den nya positionen.

”När jag skickat in bedömningen gick jag till sängs och läste nyheterna innan jag somnade – de sorgliga nyheterna om en familj som hittats död i Bjärred”, skriver kollegan på ett socialt medium.

Foto: JENS CHRISTIAN

Dagen därpå fick kollegan nyheten om vilken familj det var som hade dött:

”Jag fick en fullständig chock. Och jag blev så ledsen. Sist jag träffade (NN) och vi talade om hans situation där hemma såg jag en så djup sorg i hans ögon.”

Inlägget följs av en rad kommentarer från främst personer i mannens bransch som uttrycker sorg och bestörtning.

 

LÄS MER: Döda mammans chef: "Hon gav stöd åt andra" 

 

I ett mejl till Expressen beskriver kollegan mannen som lugn, trevlig, social, duktig och noggrann:

”Hans enda svaghet yrkesmässigt de senaste åren var att han prioriterade sin sjuka dotter framför allt annat och därför behövde ställa in det ena engagemanget efter det andra”.

"Familj i djup kris"

Som Expressen tidigare berättat fick båda döttrarna hemundervisning på grund av sjukdom. Den äldre flickan, som ska ha lidit av kronisk trötthet, fick sedan 2016 besök av lärare fyra dagar i veckan.

Samtidigt drog pappan i familjen ned på sin arbetstid.

Rosor utanför huset i Bjärred där familjen hittades död. Foto: JENS CHRISTIAN

– Han har jobbat mycket hemma på sista tiden. Vi har disponerat det så för att han ska kunna prioritera att vara mer med sina döttrar, har hans närmaste chef tidigare sagt.

Föräldrarna misstänkte att den yngre flickan led av samma sjukdom som sin storasyster och drev på att även hon skulle få hemundervisning. Under hösten 2017 kom flickans två klassmentorer hem till familjen tre dagar i veckan.

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Men på tisdagen den 9 januari när terminen började kom ingen och öppnade när en lärare ringde på hemma hos familjen. Två timmar senare hittades familjen död inne i huset. 

– Vi har jobbat nära och vi har sett en familj i djup kris. Men att det skulle gå så här det fanns inte på kartan. Det kunde ingen tro, har rektor Margareta Strand Karlsson tidigare sagt.