ELVA MILJONER SPELAR WARCRAFT. World of Warcraft är ett onlinerollspel där tusentals deltagare spelar samtidigt via internet. Spelaren strävar efter att få sin spelfigur att stiga till högre och högre nivåer med bättre förmågor. Foto: Chew Alywin
ELVA MILJONER SPELAR WARCRAFT. World of Warcraft är ett onlinerollspel där tusentals deltagare spelar samtidigt via internet. Spelaren strävar efter att få sin spelfigur att stiga till högre och högre nivåer med bättre förmågor. Foto: Chew Alywin

Kollapsade av dataspel

Publicerad
Uppdaterad
En 15-årig pojke i Laholmstrakten föll i går eftermiddag ihop i krampanfall efter ett dygns oavbrutet dataspelande.
Han fördes med ambulans till Halmstads lasarett där han i natt låg kvar. Utslagen, med vätske- och näringsdropp.
- Jag vill varna andra ungdomar och föräldrar, säger pappan.
De sju kompisarna träffades i lördags hemma hos 15-åringen och drog i gång sina olika versioner av World of Warcraft. Det intressantaste var förstås det nya Wrath of the Lich King, som under enorm uppståndelse släpptes natten till i torsdags.
- De spelade hela dagen och natten. Kanske fick de ett par timmars sömn. Lite mat och frukost åt de vid sina datorer, berättar pappan.
Vid 14-tiden i går kollapsade sonen. Han krampade som vid ett epileptiskt anfall.
- Vi blev skräckslagna och larmade förstås SOS.

Sömn- och näringsbrist

På sjukhuset konstaterade läkarna att kroppen slagits ut av för mycket koncentrerat spelande, för lite sömn och för lite näring.
- Men han är utom fara. Helt slut. Nu sover han djupt, säger pappan, när han kommit hem från sjukhuset. Mamman stannade kvar.
- Men vi hann prata lite om riskerna med spelet, och den besatthet som kan utvecklas.
Båda var överens om att 15- åringen måste sansa sig och begränsa sin tid vid datorn.

Säljer mer och mer

- Det förstår även kompisarna. Jag har varit i kontakt med deras föräldrar och informerat om det inträffade. De inser också att pojkarna måste minska speltiden och att de själva skärper kontrollen.
Världen över finns elva miljoner utövare av World of Warcraft. Den senaste expansionen av nätrollspelet väntas slå alla tiders försäljningsrekord av spel alla kategorier.
Deltagarna spelar i olika lag med medlemmar från hela världen.

Spelföretaget ger råd

På sin hemsida ger företaget bakom World of Warcraft, Blizzard, olika råd och upplysningar till föräldrar om spelet och hur spelandet kan övervakas.
Men det hjälpte inte i 15-åringens fall. Inte heller i många tusen andra svenska ungdomars totala engagemang i fantasivärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag