Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kolla, landets bästa hus ligger i Lund!

Foto: / Lindman Photography AB.Maria Bangata 4A.118 63 S
Foto: / Lindman Photography AB.Maria Bangata 4A.118 63 S
Foto: / Lindman Photography AB.Maria Bangata 4A.118 63 S
Foto: / Lindman Photography AB.Maria Bangata 4A.118 63 S

Ja, du läste rätt.

Sveriges bästa hus hittar du i Lund, i alla fall enligt Kasper Salin-prisets jury som prisat om- och tillbyggnaden av Skissernas Museum.

– Eftersom jag kommer från Lund, och min kollega Johan Oscarsson också har bott i staden, så är det väldigt roligt att få vara med och blåsa liv i det här museet och få Lund till en bättre plats, säger vinnande arkitekten Jonas Elding. 

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919).

I år vann om- och tillbyggnaden av Skissernas Museum i Lund som ritats av  Jonas Elding och Johan Oscarson medan Statens fastighetsverk varit byggherre. Priset delades ut under Arkitekturgalan 2017 i Stockholm.

”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas Museums sammansatta struktur”,  lyder delar av juryns motivering.

– Det är en milstolpe. Det känns naturligtvis jättebra. Vi har haft ambitionen med det här projektet att nå väldigt långt, det är något jag tycker man ska ha när man vinner en tävling om ett museiprojekt och sedan ska slutföra det, säger Jonas Elding till Kvällsposten.

Ville ge foajén "utomhuskänsla"

För Elding och Oscarson var det viktigt att se till museets helhet. Museet har flera gånger byggts till med fler utställningslokaler, men aldrig med enbart sociala kringfunktioner.

Och det var just det som var uppdraget denna gång.

– Med det sagt så är själva byggnadens själ funktionell, det är ett funktionellt krav. Men för att ett museum ska fungera så behövs även en atmosfär och därför tänker vi väldigt mycket på estetik, säger Elding och fortsätter:

– Självklart behöver inte foajén vara sju meter högt, men ska man bygga till den här byggnaden och få en tillräcklig tyngd i det där rummet så  måste man vara varsam om befintlig bebyggelse och idén man haft med de tidigare byggena som har gjorts.

Därför valde man att ha fönster i alla riktningar och högt i tak för att maximera ljusinsläppet, något som gett en "utomhuskänsla" då man ser trädkronorna utanför.

Så här ser ritningen över Skissernas Museum ut. En av de stora utmaningarna var att hitta en bra plats för köket. "Ingen trodde att vi skulle kunna lägga det där vi gjorde, säger Elding.
Foto: Oscarson Elding

Invändigt ser man fortfarande den betongfasad som var kännetecknande för museet sedan tidigare.

– Det får gärna vara sådana där mjukare saker som inte handlar om ren funktion eller ren estetik, utan att man ska känna sig hemma och få den där rätta känslan i maggropen för att "det här är ett fantastiskt rum", förklarar Elding.

Genererat ökad publiktillströmning

För Skissernas Museum har publiktillströmningen varit intensiv sedan nyinvigningen i slutet av januari 2017.  

- Det har varit ett otroligt givande samarbete från början till slut. Den kontinuerliga dialogen mellan alla inblandade och arkitekternas förståelse för sammanhanget har varit en enorm styrka. Vi är otroligt glada för denna skarpa om- och tillbyggnad som fullkomligt förändrat besöksupplevelsen. Jag vill rikta mitt varmaste tack till våra donatorer, säger Patrick Amsellem, museichef Skissernas Museum.

Priset delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden. Repliker av priset ges till byggherren och arkitekten.

FAKTA

Juryns motivering:

”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas Museums sammansatta struktur. I form av ett nutida tillägg i en beprövad arkitekturtradition skapas vackra och välkomnande rum som kan lyfta verksamheten till nya nivåer. Tätt samarbete mellan arkitekt och en ambitiös byggherre har resulterat i en precist och noggrant genomförd utbyggnad som stärker kopplingen till museets samlingar och omgivande parkrum.”


Skissernas Museum:

Skissernas Museum, grundat 1934 vid Lunds universitet, är ett unikt konstmuseum i Sverige. I museets uppdrag ligger att visa hur konst i offentlig miljö växer fram. Här presenteras den konstnärliga processen, från skisser till färdiga verk. Skissernas Museum fick egna lokaler i Lund 1941, i en före detta gymnastiksal från 1882. Därefter har museet vuxit i flera etapper. Den senaste om- och tillbyggnaden, signerad Elding Oscarson, bildar en tydlig årsring i samklang med de tidigare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!