Kolla in drömslotten – som du kan köpa!

Esperöds gård byggdes 1870 och var inspelningsplatsen för filmen "Den enfaldige mördaren" från 1982.
Foto: Svenska gods
Munka Tågarp, söder om Tomelilla.
Foto: Svenska gods
Kastberga slott hittar du väster om Ringsjön.
Foto: Svenska gods
Östraby gård ligger norr om Helsingborg.
Foto: Svenska gods
Ett gammalt sädesmagasin i Sireköpinge utanför Svalöv har byggts om till en modern bostad med vacker utsikt.
Foto: Svenska gods

Går du med slottsdrömmar? Kanske ett eget orangeri? Eller en matsal med lamslående utsikt?

Just nu finns ett antal pampiga hus, slott och herrgårdar till salu i södra Sverige. För drömma kan man ju alltid.

– Det är historiken som lockar. Byggnaderna är väldigt härliga och samtidigt blir man bärare av ett arv. Om man gräver i arkiv och pratar med folk i trakten kan man få man reda på ännu mer, säger EvaLouise Ström på Svenska gods som hjälper sina kunder att hitta sin egen drömherrgård.

I en undersökning från 2011 från Fastighetsbyrån, svarade 16 procent av de tillfrågade att de drömmer om en herrgård på landsbygden. Vi har vaskat fram fem pärlor som finns till salu i Sydsverige. Söder om Tomelilla ligger det gula godset Munka Tågarp, uppfört i början av 1800-talet. De senaste ägarna har drivit en restaurang och konferensgård.

– Vi människor har ju en förmåga att vilja optimera tid, det går inte här. Med en herrgård är det hela tiden någonting att göra. För oss har husen skapat en balans mellan det fullspäckade jobbet i Stockholm och det långsammare livet på landet, där saker tar den tid de tar, säger hon.

"Inte bara att slanta upp"

15,5 miljoner får du betala för godset enligt annonsen. EvaLouise Ström betonar att det inte är köpeskillingen som kostar. Det är det löpande underhållet som gör husen dyra att leva i. Så håll huvudet kallt - även om du är blixtförälskad.

– Man ska inte se det i ett rosa skimmer - vilket jag inte tror köparna gör. Jag tycker man ska ta hjälp av någon byggnadskunnig. Behöver man byta tak, är det fukt, vad kostar det att värma upp? För det är inte bara att slanta upp, utan räkna så att du har ekonomin för driften.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!