Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kökaos väntas – 55 000 fordon ska bort från E6

Tunnlarna som skall skjutas på plats står klara bredvid E6:an vid trafikplats Alnarp på måndagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trafikverket Foto: Så här ska du köra för att komma runt köerna.
Trafikverket Foto: Tågspåren mellan Malmö och Lund.

Köerna väntas bli långa och kaoset stort när samtliga trafikanter tvingas bort från E6 i drygt två veckor.

I dag stängs motorvägsbron av utanför Malmö – och trafiken på omledningsvägarna väntas bli massiv.

– Behöver man inte köra så ska man helst undvika att köra, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare inom trafikledningsområdet på Trafikverket.

E6 kring Malmö är en av landets mest trafikerade vägar och att stänga av den innebär att tusentals pendlare och yrkeschaufförer påverkas kraftigt. 

I dag inleds ett av Trafikverkets största projekt i Sydsverige på flera år. Anledning är att två dubbelspår ska byggas in under bron. Klockan 20.00 stängs vägen av – men köerna kommer att börja långt tidigare, enligt Trafikverket. 

– Vi ska först gräva bort en massa jord och material på den gamla vägen, sen putta in broarna och därefter fylla och packa på med jord, säger Kristofer Söderberg, biträdande projektledare vid Trafikverket.

LÄS MER: Kvällspostens läsare om kaoset på E6

Enligt Kristofer Söderberg var avstängningen av motorvägen det alternativ som påverkar bilisterna minst över tid. 

– Vi har valt en åtgärd med jättemycket jobb på kort tid som får en stor, välplanerad störning. 

– Ett alternativ med en förbifart i stället hade varit väldigt avancerad med flera broar och den i sig hade inneburit lägre hastigheter under två års tid. Totalstoppet med stor påverkan under begränsad tid är ett bättre val.   

”Sov hos en kompis”

Trafikverket räknar på att det krävs att tio procent av den dagliga trafiken försvinner för att undvika absolut kaos på vägen. Man hänvisar till tåg, till att köra vid andra tider och till att stanna hemma.

Polisen bemannar upp under dagen för att hantera de eventuella incidenter som sker. 

– Behöver man inte köra så ska man helst undvika att köra. Kan man jobba hemifrån så kan man göra det. Kan man sova hos kompisar eller annat så kan man göra det. För får vi ner bara lite bilar så kommer trafiken flyta på betydligt bättre, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma. 

Så ska du köra

Trafikverket har i månader planerat avstängningen och har bland annat skickat ut information om omledningsvägar till 160 000 privatpersoner och företag. 

Den som kör på E6 norrifrån uppmanas köra av vid Lomma och köra på väg 108 till E22 och därefter vidare mot Malmö. 

Söderifrån leds trafiken om via Kronotorp mot Lund, norra Ringvägen och via Lund till E6 igen. 

– Jag är övertygad om att det kommer bli köer och att folk kommer få sitta och vänta.  Vi vädjar om att visa hänsyn, hålla avstånd och hålla hastigheterna så vi slipper olyckor. För det kommer att påverka trafiken. Motorvägen är hårt belastad redan i dag och det kommer bli extra trafik och det kommer märkas, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare inom trafikledningsområdet på Trafikverket.

Trafikverket Foto: Omledningsvägarna är betydligt mindre än motorvägen. Det kommer att innebära långa köer på vägen.

”Markant skillnad”

Avstängningen gäller från den 11 oktober och varar fram till 27:e samma månad. 

Därefter släpps trafiken på igen – och bilisterna kommer inte märka den minsta skillnad mot hur det var före. 

– Men om du åker tåg kommer du märka en markant skillnad. Då har vi byggt bort mycket av den sårbarhet som finns på det befintliga dubbelspåret mellan Malmö och Lund, säger Kristofer Söderberg.

Tågkaos

Tågspåren mellan Malmö och Lund är hårt belastat och under avstängningen kommer ännu fler tåg att rulla. 

Skånetrafiken sätter in ytterligare tolv avgångar med Pågatågen varje dag mellan 06 och 17.

– Det är ju redan trångt på spåren i Skåne. Med fler avgångar ökar ju risken att något händer. Men vi har gjort avvägningen att det är värt det för att kunna hjälpa våra resenärer att ta sig fram och avlasta trafiken på vägarna, säger Linda Westman på Skånetrafiken

– Våra regionbussar kommer ha samma utmaning som all övrig trafik. Planera din resa på morgonen, för vi har i dagsläget svårt att veta om det blir några förseningar och hur stora de blir.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!