Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kokainsmugglare i sjönöd fick hjälp av sjöräddningen

Stranden i Nyhamnsläge där kokainet flöt i land.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

De misstänkta kokainsmugglarna hamnade i sjönöd i Öresund.

Männen tvingades larma sjöräddningssällskapet i Höganäs och kokain värt 100 miljoner kronor hamnade i vattnet, skriver Sydsvenskan.

Det var för två veckor sedan som väskor fyllda med 80 kilo kokain flöt i land i Nyhamnsläge. En privatperson slog larm om partiet, som ska vara värt över 100 miljoner kronor. Nu sitter två män från Stockholmsområdet häktade för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Enligt Sydsvenskan skedde smugglingsförsöket under natten mellan den 8 och 9 september. Männen hamnade i sjönöd utanför Kullabygdens kust och larmade sjöräddningssällskapet i Höganäs. I samband med detta hamnade kokainet i vattnet, antingen efter att smugglarna dumpat eller tappat narkotikan överbord.

– De ringde till vår jourtelefon och vi gick ut för att hjälpa dem, berättar tillsyningsman Stellan Skeppargård för tidningen.

Hade drivit på havet i tio timmar

Enligt Skeppargård sa männen att de hade drabbats av ett motorhaveri och att de hade drivit i tio timmar. De ville dock inte berätta vilken hamn de hade kommit ifrån. Männen bogserades in till Höganäs.

– De var oskadda men frusna, säger Skeppargård.

Vad som hände sedan vet inte sjöräddningssällskapet. Åklagare Stefan Gradler vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet leder förundersökningen. Han vill inte kommentera Sydsvenskans uppgifter om att smugglarna hamnat i sjönöd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!