Huvudmannen Jonas Oredsson, 39 (till höger) misstänks ha tvättat pengarna från kokaismugglingen.
Huvudmannen Jonas Oredsson, 39 (till höger) misstänks ha tvättat pengarna från kokaismugglingen.

Kokainligans liv i lyx

Publicerad

Jonas Oredsson, 39, pekas ut som huvudman i åtalet mot åtta svenskar som misstänks för försök till smuggling av 1,4 ton kokain.

Samtidigt levde han ett liv i lyx – och uppges ha fått in närmare 100 miljoner kronor på affärerna.

Men själv säger han i förhör:

– Det är inga mångmiljardinkomster men det är så man överlever.

Jonas Oredsson åtalades på måndagen för grova narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Han pekas ut som huvudman i det stora svenska nätverk som sammanlagt misstänks ha smugglat 1,4 ton kokain för flera miljarder kronor.

Oredsson började, enligt åklagarna, med narkotikasmuggling hösten 2006.

Vinsterna från två framgångsrika smugglingsresor 2006 och 2008 har investerats i företag och fastigheter i flera olika länder samt lagts på lyxkonsumtion.

Pengar har gömts undan i en stiftelse i Schweiz och företag har ägt Jonas Oredssons villa i Sitges utanför Barcelona.

Hus för 22 miljoner

Huset uppges Oredsson ha köpt för 22 miljoner kronor. Dessutom ägde han bland annat en 68-fots motorbåt i Cartagena i Colombia som han köpte för 9,4 miljoner kronor.

Sammanlagt har nätverket investerat och spenderat ungefär 115 miljoner kronor under perioden 2007-2010.

Enligt utredarna uppgår Jonas Oredssons brottsutbyte till 101 miljoner kronor.

Men själv säger han i förhör:

– Det är inga mångmiljardinkomster men det är så man överlever, säger han och hävdar att han tjänat 15 000 dollar, ungefär 105 000 kronor, i månaden, på en "laglig rörelse i Sydamerika."

Lyxiga resor

Han berättar i förhör om alla resor han gjort, till Thailand, Tokyo, Miami, Spanien och Colombia, men vill inte gå in på hur han finansierat dem.

Han vill inte heller säga vad han arbetat med, då han inte "skattat" i alla länder, men medger att han gjort en del "affärer."

– Om jag ska sitta och säga alla affärer som man har tjänat pengar på under fem år så skulle det ta ganska lång tid, säger Oredsson.

– Det är inga olagliga affärer i sig utan det är väl mer i gråzonen kan man säga.

"Samarbete den rätta vägen"

De åtta personerna som åtalades på måndagen misstänks för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt penninghäleri. Det massiva åtalet kunde väckas efter en av de mest omfattande utredningarna av Rikskriminalen och internationella åklagarkammaren, samt samverkan med främst Spanien och Frankrike.

– Det här är ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten och det visar att samarbete är den rätta vägen för att komma åt kriminella där det känns mest, nämligen att ta pengarna, säger Klas Friberg, rikskriminalchef.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag