En del av kokainet hittades i en lägenhet i Arlöv, hemma hos flickvännen till en av 22-åringarna. Foto: POLISENEn del av kokainet hittades i en lägenhet i Arlöv, hemma hos flickvännen till en av 22-åringarna. Foto: POLISEN
En del av kokainet hittades i en lägenhet i Arlöv, hemma hos flickvännen till en av 22-åringarna. Foto: POLISEN
Rättegången i Malmö tingsrätt väntas pågå åtta till tio dagar, enligt åklagaren. Foto: RONNY JOHANNESSONRättegången i Malmö tingsrätt väntas pågå åtta till tio dagar, enligt åklagaren. Foto: RONNY JOHANNESSON
Rättegången i Malmö tingsrätt väntas pågå åtta till tio dagar, enligt åklagaren. Foto: RONNY JOHANNESSON

Kokainligan sålde med sms och Swish

Publicerad

Fem män från Malmö–Lundområdet är huvudåtalade i ett stort narkotikamål i Malmö tingsrätt med sammanlagt 16 personer inblandade.

De har sålt kokain för över 100 000 kronor, hävdar åklagaren. Pengarna har hamnat på kontot hos den enes flickvän.

Efter spaningar slog polisen till mot ligan i somras. De fem häktades i slutet av juni och början av juli. En av dem försattes på fri fot i oktober – de andra är fortfarande inlåsta.

Två 22-åringar åtalas som inköpare av kokainet. En 19-åring åtalas för att han åkt och hämtat varorna, och en 20-åring ska ha förvarat varorna hos sig.

En 40-åring, slutligen, åtalas för att han förmedlat kontakten mellan köpare och säljare och hanterat betalningen.

Fyra av dem står åtalade för grovt narkotikabrott. 20-åringen åtalas bara för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Pulver, våg och telefon

Polisen har säkrat mängder av bevisning – inte bara pulver som vid analys visat sig vara kokain, utan även en våg och en mobiltelefon som använts vid kundkontakter.

Tack vare hemlig telefonavlyssning har polis och åklagare kunnat specificera ett stort antal affärer.

Kokainet har sålts i doser om 0,7 gram för 700 kronor per styck. Ibland har större inköp gett lite rabatt, ibland har säljaren tagit lite milpengar för leveransen.

Och när pengarna ibland har swishats till säljarens konto blir förstås bevisläget ganska tacksamt.

Sms från knarkkunderna

Det finns även omfattande sms-konversationer med folk som hört av sig för att shoppa kokain. De har ackorderat om priset och sedan stämt träff och beskrivit sitt utseende.

Tio av de åtalade är sådana kunder. Vissa åtalas för en enda affär, någon för så många som 13 inköp.

Flickvännen till en av huvudmännen åtalas för penningtvätt – hon har satt in påstådda knarkpengar på sitt eget konto, över 100 000 kronor.

En av de huvudåtalade 22-åringarna togs på bar gärning efter en affär på Lindängen. Han hade gjort en leverans när polisen stoppade honom.

Gömde mellan skinkorna

Men han hade sinnesnärvaro nog att gömma knarket – och lyckades lura polisen. Fast han visste förstås inte att de avlyssnade samtalet när han sedan berättade alltihop.

– Jag har suttit i häktet i sex timmar nu för fan. De hittar inte, fattar du att de inte hitta femman. Jag tryckte upp den mellan ballarna... Eh... direkt när de stoppade mig.

– Så stoppade dem mig, och jag bara tänkte, shit alltså en femma, jag bara, okej, upp i röven, chansa... Eh, och jag klarade fan ta mig, alltså sådan jävla tur, jag bara tryckte upp den.

Åklagaren har begärt att Malmö tingsrätt sätter ut åtta dagar för rättegången, plus två dagar i reserv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag