Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kokainliga i lyxlägenhet i Turning Torso sprängd

I Malmö har svensk polis tillsammans med dansk polis, sprängt en knarkliga – och ledaren hade ett boende i lyxiga Turning Torso.
Här levde en 39-årig dansk kokainhandlare lyxliv och styrde en liga i Danmark. Han dömdes i somras till ett mångårigt fängelsestraff.
Foto: JENS CHRISTIAN
Den här 25-årige danske studenten använde sitt studentrum som förvaringsplats för flera miljoner kronor som var vinsten från försäljning av kokain i Danmark. Pengar skickades sedan i bil med lönnfack till Malmö, enligt en dansk domstol.
Foto: Dansk polis / Polisen
I ett lönnfack i en bil hittade svenska tullare danska sedlar med spår av kokain. Pengarna, sammanlagt 1,4 miljoner svenska kronor, var knarkpengar som skulle lämnas till en 39-åring i Malmö, enligt en dansk domstol.
Foto: Dansk polis

Danska knarkhandlare styr smuggling av kokain och heroin från Malmö. En 39-årig dansk medborgare hade sitt högkvarter i Turning Torso. I hans lägenhet hittade man bland annat en Rolex klocka i guld värd en kvarts miljon kronor.

Kilo efter kilo med kokain smugglades till Danmark från Malmö dolt i godistransporter.

Vinsten skickades i bil med lönnfack till Malmö, enligt en dom i dansk domstol.

39-åringen utpekas som ledare för en knarkliga som haft sitt högkvarter i en lägenhet i Turning Torso. Här hade han lyxvaror som till exempel en exklusiv Bang & Olufsen-anläggning som ny kostar cirka 17 000 kronor. Hans väska kom från dyrbara Louis Vuitton och har ett nypris på cirka cirka 14 000 kronor, enligt dansk polis. I lägenheten fanns även en Rolex Submariner i guld som vars nypris uppskattas till minst en kvarts miljon kronor.

39-åringen dömdes i somras till 10 års fängelse för att ha smugglat stora mängder kokain från Sverige till Danmark. Det handlar om minst 6 kilo kokain.

Domen kom ungefär samtidigt som Kvällsposten kunde avslöja hur dansk och svensk polis gemensamt slagit till mot en annan knarkliga där den misstänkte huvudmannen, en 44-åring var bosatt i Malmö, precis som 39-åringen.

Operation Goldfinger avslöjade 44-åring

44-åringen greps och häktades i Malmö och har sedan dess överlämnats till dansk polis. Ett 20-tal personer sitter häktade i Danmark och misstänks ha smugglats in 825 kilo kokain och heroin i Sverige och Danmark. Utredningen kallas för operation Goldfinger.

– Man tar ofta in narkotikan via antingen Trelleborg eller Travemünde. Det har blivit betydligt mer riskfyllt att smuggla från Tyskland till Danmark eftersom man på dansk sida har skärpt gränskontrollen mot Tyskland, uppger en person med mycket god insyn i narkotikahandeln.

Operation Goldfinger har ännu inte lett till fällande domar. Men det har alltså utredningen mot 39-åringen som hade sitt högkvarter i Turning Torso.

– Det är många danskar som bor i Sverige. Det är ju bland annat billigare att bo här och det är klart att det finns kriminella bland dem. Men det är inte en trend som vi uppfattar det, säger Petra Stenkula, polismästare och utredningschef vid polisens region syd.

Petra Stenkula, polismästare, polisregion Syd
Foto: Micke Ölander

Men samarbetet mellan dansk och svensk polis är tätt. I flera månader samarbetade de två polismyndigheterna att kartlägga 39-åringens verksamhet. Spanare på den svenska sidan följde honom bland annat på Espresso House på Emporia i Malmö. 

I Danmark satte dansk polis dolda kameror i en frisörsalong där 39-åringen ofta hade möte med sina underhuggare bland annat en 25-årig student i Herlev utanför Köpenhamn.

På det här studenthemmet i Herlev i Danmark förvarade en 25-årig dansk student vinster från kokainhandel. Pengarna skickades sedan till en 39-åring bosatt i Malmö.
Foto: Google / Google

Denne utpekas som en av 39-åringens främsta hantlangare och penningförvaltare. Det var hos honom som vinsterna samlades för att senare skickas till Malmö.

Förvarade miljoner på sitt rum

Efter att dansk polis satt in dolda mikrofoner i 25-åringens studentrum hörde spanarna honom säga att pengarna skulle till 39-åringen.

– Jag törs inte tänka på hur många miljoner jag haft, sa studenten vid ett tillfälle.

Ibland fanns det hundratusentals kronor i sedlar på hans studentrum. Men vid minst ett tillfälle, den 19 oktober 2017, ska han haft cirka 1,4 miljoner kronor. Den dagen mötte han två Malmöbor som kört över Öresundbron och kört nära gymmet där 25-åringen tränade. Varken han eller Malmöborna förstod att de var övervakade.

När 25-åringen gick in i gångtunneln hade Malmöborna parkerat sin bil på andra sidan. Efter några minuter återvände 25-åringen. När Malmöborna kom till tullstationen vid Lenacken blev de stoppade. I bilen, inne i ett lönnfack, fanns 1,4 miljoner kronor. Domstolen i Glostrup som dömde 25-åringen anser det vara styrkt att det var pengar som tjänats genom att sälja narkotika.

Allt tyder på att pengarna skulle lämnas till 39-åringen i Malmö, anser den danska domstolen.

Friades i hovrätten

De två Malmöborna blev åtalade i Sverige för penninghäleri. En av dem hävdade med eftertryck att det var pengar han lånat. Båda friades i Malmö tingsrätt. Åklagaren Fredrik Jönsson överklagade domen till hovrätten och lämnade där in delar av den danska förundersökningen med spaningsbilder och uppgifterna från dansk polis. Samt ett fingeravtryck på ett gummiband runt en sedelbunt. Det kom från den 25-årige studenten.

– Hovrätten och jag delade inte uppfattning. De friades i hovrätten för penninghäleri trots den nya bevisningen, säger Fredrik Jönsson.

Men i Danmark har 25-åringen dömts till nio års fängelse.

På den danska sidan var poliserna särskilt intresserade av en bättre begagnad Citroën Picasso som som ofta kördes från Köpenhamn till Malmö. Föraren, en 21-åring, drev en godisbutik i Danmark och åkte till Malmö för att köpa just godis. Men han köpte även snus som han sålde svart, hävdar 21-åringen. 

Samtidigt hade han konto hos exklusiva Louis Vuitton i Köpenhamn och handlade lyxvaror där under ett år för cirka 71 000 kronor. Dansk poliser misstänker att resorna enbart var en täckmantel, att godishandlaren egentligen transporterade kokain från Sverige till Köpenhamn på uppdrag av 39-åringen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!