Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kocken: Servera bara vegansk mat i skolan

Kocken Stefan Svensson har många års rutin i köket på olika arbetsplatser. Hans förslag om att erbjuda endast vegankost till barnen i skolorna har väckt stort intresse.Foto: Privat
Stefan Svensson vill att specialkosten försvinner och ersätts av i princip vegansk kost.Foto: Nisse Petersson

Alla skulle vinna på om specialmaten försvann i skolan.

Det är skolkocken Stefan Svenssons tydliga budskap till beslutsfattarna.

Inlägget på nätet har orsakat en flod av beröm med mer än 20 000 delningar på Facebook.

Stefan Svensson, 60, är kock på Rågrunds förskola i Karlskrona med 40 barn. Han har arbetat som kock till och från under nästan hela sitt yrkesliv.

Men det var när han stod och rörde i grytorna på sin nuvarande arbetsplats som han började tänka allt mer på hur maten borde serveras inom skolan.

Bort med specialkosten, blev hans tydliga budskap.

– Den behövs inte. Skolan borde kunna laga mat som alla kan äta, säger han.

Alla kan äta

Stefan Svensson vill att specialkosten försvinner och ersätts av i princip vegansk kost.

– Den kan nästan alla äta, säger han.

På hans förskola har de nya idéerna redan slagit rot. Där serveras dagligen en buffé med massor av goda veganska rätter som ris, majspasta, potatis, grytor av kikärtor, ugnsbakade rotfrukter, gratänger, linsbiffar och ett salladsbord - och som tillbehör finns ett fat uppdukat med kött och fisk.

Fördelen med den här maten är bland annat att olika allergiker slipper bli exkluderade, att köken slipper lägga dyra pengar på specialprodukter och att man inte behöver anlita dietister för att komponera maten.

Visar uppskattning

– Allt är egentligen genialiskt. Jag fattade inte själv vidden av förslaget till en början, säger Stefan Svensson.

På förskolan har både barnen och föräldrarna visat uppskattning för den nya maten. Den blir enligt Stefan Svensson inte dyrare utan tvärtom billigare att laga eftersom man slipper köpa specialråvaror för miljoner varje år.

– Man slipper dessutom alla specialkockar. Det handlar bara om att ta till sig lite nya influenser, säger han.

Efter inlägget på svt.se/opinion har många av landets kostchefer stått i kö för att prata med Stefan Svensson. 15 000 delningar har gjorts av det inlägget.

Positiv syn

– Kommunens ekologiska mål är att vi år 2020 ska ha nått upp till en ekologisk andel om 50 procent. Med det här nya synsättet når vi dit redan i år utan att det kostar en krona extra., säger han.

Förslaget om den nya maten har nu skickats in till Drift och servicenämnden i Karlskrona vad gäller övriga skolkök i kommunen.

– Vad jag förstår finns en positiv syn på detta och jag tror det går igenom, säger Stefan Svensson.

Enligt honom stöder även Astma och Allergiförbundet det aktuella initiativet.

– Konsten att göra det svåra enkelt är att se vad som faktiskt är enklast, säger han.