Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kocken Emmelie bytte jobb – började odla klimatsmart

Emmelie Olsson, 29, från Harlösa. Foto: Privat
Den före detta kocken menar att basilika som inte har besprutats med bekämpningsmedel smakar mer. Foto: Privat
Det är stor efterfrågan på koriander, säger Emmelie. Foto: Privat

Emmelie Olsson, 29, jobbade som kock men tröttnade på att restaurangbranschen inte tog ansvar för klimatet.

Nu gör hon succé med den nya satsningen på miljövänlig kryddodling.

– Kan man påverka lite så tycker jag att man ska göra det, säger hon.

Förra året kom de på idén att börja odla kryddor genom hydroponik – det vill säga att plantorna odlas i vatten, utan jord och bekämpningsmedel – och framtidsutsikterna för företaget Kryddgrönt Skåne ser redan ljusa ut.

Det är Emmelie Olsson, 29, och hennes svärfar Jan-Anders Olsson, 61, från Harlösa som ligger bakom initiativet, vilket Lokaltidningen också har skrivit om.

Till att börja med är det basilika som växer i vattenfyllda stolpar och dessutom har företaget börjat odla koriander. Rummen är utrustade med ultravioljett ljus för att främja tillväxten.

– Det är ganska nytt med hydrokonisk odling, men intresset har börjat öka. Vi började det här på hobbynivå men insåg snabbt att det var produktivt, säger Emmelie Olsson.

Rummen är utrustade med ultravioljett ljus för att främja tillväxten av kryddorna. Foto: Privat

Kritisk mot restaurangerna

Hon kommer närmast från jobb som kock på en restaurang i ett sportcenter. Intresset för matlagning finns fortfarande kvar, berättar hon, men anledningen till att hon slutade var en annan.

– Jag fann mer och mer att jag ville bidra till närodlade råvaror i stället för att sitta på restaurang och pressa priserna på råvarorna. Upplägget var att det skulle vara billigt, och man sket i vart det kom ifrån, säger hon.

– Jag ville inte stå för det. Många grossister i dag handlar först och främst efter priset, och väljer hellre utländska varor. Det är priset som styr i restaurangvärlden. 

”Folk bryr sig om vår planet”

Emmelies företag tänker på klimataspekten på flera plan, berättar hon. Kryddförpackningarna är gjorda av återvunnet material och redan nu finns planer på att driva odlingen på solceller och att använda elbilar vid utkörningar.

Basilika, koriander och rucola är exempel på plantor som kan odlas genom hydroponik. Foto: Privat

– Kan man påverka lite så tycker jag att man ska göra det. Folk bryr sig om jorden och vår planet, det gör jag i alla fall.

Är det någon smakskillnad på er basilika och den som odlas på annat sätt?

– Jag tycker att vår smakar lite mer. Men bara att veta om att produkten är odlad utan bekämpningsmedel och att den inte har transporterats från något annat land gör att det känns bättre att äta.