Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hotfull man skjuten – knivskar polishund

Polisen har spärrat av ett område runt flera bostäder. Foto: Håkan Dahlström

En man blev under fredagen skjuten av polisen efter att ha hotat patrullen med kniv.

Händelsen inträffade när mannen skulle gripas. 

– Patrullen har känt sig tvingade att skjuta när det är ett pågående våld som inte avbryts, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

I samband med händelsen attackerade mannen en polishund som skadades illa.

Vid 11.50 på fredagen larmades polisen till Ödmanssonsgatan i Landskrona efter att en man, i 50-årsåldern, gått runt i bostadsområdet och betett sig aggressivt. 

– Uppringare berättar att en man rör sig i området och att han uppfattas som obehaglig, säger Kim Hild.

När polisen kom för att gripa mannen avlossade de varningsskott.

Då hotade mannen polispatrullen med en kniv varpå polisen avlossade tjänstevapen mot honom, så kallad verkanseld.

– De har känt sig tvingade att skjuta varningsskott men när det pågående våldet inte avbryts leder det till att de måste skjuta mot mannen, säger Kim Hild.

I samband med att mannen skulle omhändertas gick han till attack mot en polishund. Enligt polisens hemsida blev hunden illa skuren eller huggen. Den vårdas på djursjukhus.

Under eftermiddagen och kvällen opererades hunden för sina skador och vid 21.35 på fredagskvällen rapporterar polisen att hunden förväntas överleva.

Vårdas på sjukhus

Mannen är förd till sjukhus med ambulans, han har skottskador i benet, enligt polisen.

– Han ska inte vara livshotande skadad, säger Kim Hild.

Enligt boende i det annars lugna bostadsområdet är det fullt pådrag på plats med flera polisbilar, enligt ett vittne röde det sig om runt sex stycken.

– Jag stod och klippte häcken och hörde ett pang, då tänkte jag att det där var ingen vanlig smäll, säger Hampus Andersson, ett vittne på platsen.

Korsningen mellan Vintergatan och Sommargatan i Landskrona är avspärrad.

– Folket här är lite skakis. Man är orolig för grannar som har barn, mannen hann ju gå runt ett tag här med kniv och kunde gått rakt in i någons trädgård, säger Hampus Andersson.

Utreds internt

Händelsen kommer utredas internt av polisen, som på fredagen arbetade i området med att samla teknisk bevisning och vittnesuppgifter.

– Det här är ändå en skottlossning i grund och botten och en person är skjuten. Vi kommer begära tekniker till platsen och granska vårt eget agerande, säger Kim Hild.

En förundersökning om händelsen är inledd och mannen misstänks för försök till grov misshandel av polismän, alternativt grovt olaga hot samt djurplågeri.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!