Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivhuggne Ali: "De försökte döda mig"

Trodde att hans sista stund var kommen. Ali Al-Hammadi, 19, höggs brutalt ner med kniv på Österängsgymnasiet i Kristianstad i måndags inför ögonen på flera chockade elever.
Foto: Tomas LePrince
Ali Al-Hammadi svävade mellan liv och död efter den brutala knivattacken på Österängsgymnasiet.
Han knivhöggs upprepade gånger i ryggen, bröstet och ansiktet och förlorade stora mängder blod.
- Jag trodde jag skulle dö. Enligt läkaren hade jag gjort det om jag tappat några droppar blod till, säger han.
Ali Al-Hammadi, 19, har precis flyttats från intensivvårdsavdelningen till en vanlig vårdavdelning på Centralsjukhuset i Kristianstad när Kvällsposten får träffa honom.
Hans tillstånd bedöms enligt läkarna som stabilt, men han har en punkterad lunga och han har fått stora mängder smärtstillande medicin.
- Jag har ont i hela kroppen och trots mediciner har jag inte kunnat sova i natt.

"Såg knivblad blixtra till"

Men han minns glasklart mordförsöket han utsattes för på Österängsgymnasiet i Kristianstad knappt ett dygn tidigare.
Vid 14-tiden i måndags eftermiddag besökte han sin gamla skola, som han slutade på i våras, när han plötsligt blev attackerad av en enligt honom jämnårig man.
Överfallet skedde mitt emellan två lektioner inför ögonen på flera chockade elever.
- Jag satt på en bänk vid kafeterian och pratade med några vänner. Mittemot satt några andra killar och plötsligt blev en av dem röd i ansiktet. När jag vände mig om såg jag ett knivblad blixtra till.
Första hugget tog i Alis rygg. Han bedömer att den knivbeväpnade mannen sedan högg honom i ryggen ytterligare 3-4 gånger.
- Jag kände hur blodet rann ner på ryggen. Jag reste mig och försökte springa, men hann bara 4-5 meter innan han attackerade mig igen. Samtidigt kom hans släkting och började boxa mig i ansiktet, säger Ali.
Trots att han föll omkull fortsatte den yngre mannen och hans släkting överösa honom med knivhugg och slag, berättar Ali. Ett hugg punkterade hans vänstra lunga.
- Jag försökte värja mig och träffades av ett hugg i armen, säger Ali och visar en djup skärskada i vänster överarm.

Skuren i ansiktet

Ali blev dessutom skuren flera gånger i ansiktet. Han har djupa sår i pannan, ena ögonlocket och på vänster sida av halsen.
- Det är ingen tvekan om att de försökte döda mig. Efter att han huggit med kniven i sidan säger han till sin släkting: "Ge mig pistolen, ge mig pistolen, låt mig skjuta honom". Men släktingen trodde tydligen att jag ändå skulle dö så de försvann.

Har hotats

19-åringen och hans 47-årige släkting greps kort efter överfallet och anhölls senare på måndagskvällen för försök till mord respektive medhjälp till försök till mord.
Ali Al-Hammadi har en teori om varför de försökte döda honom. Bakgrunden är enligt honom ett bråk på Kristianstadsdagarna i somras.
- Han som nu attackerade mig gav sig på min 16-årige lillebror. Jag avstyrde bråket och sa att om han skulle bråka med någon skulle han göra det med mig som är jämnårig.
- Därefter har det framförts hot mot mig och mot mina syskon. Det är bara tjafs och jag kan inte förstå hur det kan leda till det här. Och jag kan inte förstå varför de försökte förstöra mitt ansikte.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!