Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knivhögg sin lillebror så han kunde ha dött

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018.

En 48-årig Malmöbo döms till tre års fängelse för att han knivhuggit sin 38-årige lillebror så illa att han kunde dött.

Offret gjorde sitt bästa för att inte peka ut brodern, och påstod att han attackerats av okända män. Men Malmö tingsrätt fäller 48-åringen för grov misshandel.

Kniven som hade använts mot 38-åringen hittades hemma hos hans storebror. Foto: Polisen / FUP
Storebroderns händer var helt blodiga när han greps kort efter dådet. Foto: Polisen / FUP
I 48-åringens lägenhet fanns blodspår som han försökt ta bort med rengöringsmedel. Foto: Polisen / FUP

De båda bröderna lever helt olika liv och har inte mycket kontakt. Lillebror är skötsam och har en yrkeskarriär – storebror missbrukar alkohol och tabletter.

På alla hjärtans dag den 14 februari besökte båda sin mamma vid olika tidpunkter. När 38-åringen var där med blommor och choklad ringde storebror som behövde pengar.

Han åkte hem till brodern. Där blev han av någon anledning knivhuggen i överkroppen flera gånger. Troligen tappade storebror humöret under påverkan av alkohol.

Kunde dött av skadorna

38-åringen stapplade ut ur flerfamiljshuset på Lorensborg och fick hjälp av några förbipasserande. Skadorna var så allvarliga att han kunde dött om vården hade dröjt.

Storebror greps av polis när han vacklade runt och letade efter sin hund som smitit ut medan dörren stod öppen.

Hans händer var helt blodiga och han hade 1,35 promille alkohol och spår av läkemedel i blodet.

Uppe i lägenheten fanns också blodspår som kunde härledas till lillebror. Ändå nekade 38-åringen till att något hade hänt i lägenheten.

Vill inte peka ut sin bror

I både förundersökning och rättegång hävdade han att han blivit knuffad av några okända män som sedan huggit med kniv mot hans överkropp.

Rådmannen skriver i domen att ”han uppenbarligen inte vill peka ut sin bror som gärningsman”.

Men storebrodern erkände dådet. Han hade känt sig kränkt av någon kommentar och tagit fram en kniv för att skrämma 38-åringen.

Mamma skrek och skällde

Han gjorde några utfall i tron att brodern skulle bli rädd och hoppa undan. När han inte gjorde det blev han träffad av kniven.

I stället för att ringa 112 ringde lillebror deras mamma. Hon skrek och skällde på honom i luren, berättade han i rätten. Sedan gick 38-åringen därifrån.

Malmö tingsrätt fäller 48-åringen för grov misshandel – men inte för mordförsök, som åklagaren ville. Det kan inte styrkas att han ville ta livet av sin lillebror.