Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knivhögg mordoffer – får 230 000 kronor

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige förra året.
En film från händelsen visar delar av händelseförloppet. Foto: Polisen
Nu får en 19-årig man 230 000 kronor. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Samtidigt som den då 17-årige pojken var åtalad för mordförsök högg han en ung man i benet under en privatfest. Mannen dog av sina skador.

Men efter att ha friats i tingsrätten får tonåringen nu ett skadestånd på 230 000 kronor bland annat efter att ha varit häktad i 4,5 månader.

Det var i januari som polisen larmades till en lokal i området Gåsebäcken i Helsingborg. En grupp män ska då ha attackerat en annan grupp vid en festlokal i området. 

Ett tiotal personer uppges ha varit inblandade i bråket, där en 21-årig man knivhöggs till döds. Totalt knivhöggs han elva gånger.

Friades i tingsrätten

En 17-årig pojke anhölls kort efter dådet misstänkt för mord. Han har erkänt att han knivhögg en 21-årig man i benet. Mannen dog senare av skador som han fått i bålen. 

Den misstänkte, som i dag är 19 år, åtalades senare för mord. I tingsrätten friades han dock från misstankarna. 

Rådman Anna Tansjö förklarade den friande domen med att 19-åringen hävdat nödvärn och det har åklagaren inte kunnat motbevisa.

– Det är förståeligt att det väcker starka känslor och frustration när ingen döms för det närmast besinningslösa knivmordet på 21-åringen. Men med det underlag som rättegången gav, kunde tingsrätten inte komma fram till en annan utgång, sa Anna Tansjö enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

Stort skadestånd

Åklagaren valde att inte överklaga domen, som senare fastställdes.

Nu får tonåringen ett skadestånd på 230 000 kronor, utfärdad av Justitiekanslern. 

19-åringens advokat hävdade i ansökan till JK att hans klient av ”naturliga skäl lidit psykisk skada under tiden han varit frihetsberövad”. Advokaten hävdade också att 19-åringens unga ålder ska tas med i beaktandes.

Den stora mediala uppmärksamheten ska också ha påverkat 19-åringen. 

I domen konstaterar även tingsrätten att fallet har fått en stor uppmärksamhet.

En särskild omständighet som väckt uppseende är att händelsen inträffade under en helgpaus för en rättegång i vilken XX, då 17 år gammal, var åtalad för försök till mord av två personer genom knivvåld. Han dömdes senare för grov misshandel mot personerna”.