Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läraren skadades när han hjälpte elever ut

Polisen efter knivdådet: ”Personen kunde gripas efter sju minuter”.
En pojke har skadats allvarligt i samband med knivdådet.
Foto: JENS CHRISTIAN
En lärare har skadats lindrigt.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ett område runt skolan spärrades av i samband med polisinsatsen.
Foto: JENS CHRISTIAN

En lärare i 50-årsåldern och en 16-årig pojke har blivit skadade på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad i samband med ett knivdåd. Pojken ska vara allvarigt skadad, enligt Region Skåne. Läraren uppges vara lindrigt skadad.

En tonårig pojke har anhållits misstänkt för mordförsök. 

– Han kom in i vår klass med musik i en högtalare och svart coronamask. Vi trodde först att det var ett prank, säger en elev till DN

Polisen är under måndagen på plats hemma hos en tonårspojke som figurerar i utredningen av den tidigare skolattacken i Eslöv. 

Under första skoldagen för året har ett knivdåd ägt rum på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Händelsen inträffade vid niotiden under måndagsmorgonen.

– Vi får vid 09.14 in att det ska ha skett en knivskärning på en skola i Kristianstad. Vi har spärrat av brottsplatsen och tekniker är beställda, säger Filip Annas, polisens presstalesperson i region Syd. 

En lärare i 50-årsåldern skadades lindrigt och en 16-årig pojke är allvarligt skadad. 

Sju minuter efter att larmet ringdes in kunde en tonårspojke, född 2005, gripas, uppger Filip Annas. Han misstänks för två fall av mordförsök. 

Polis håller nu förhör med både målsägande och misstänkt. 

Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet ska det vara en elev som kommit till platsen med kniv. 

Läraren har under eftermiddagen skrivits ut från sjukhuset. Han ska ha fått sina skador i samband med att han försökt få ut eleverna från klassrummet. Jenny Wahlberg, kommunikationschef på Akademedia förklarar att lärare och rektorer övat på den här typen av scenarier tidigare.

– Jag har förstått att de gjort en lockout, alltså att de stängt dörren och haft kvar honom inne i klassrummet tills det att polisen kom, säger Jenny Wahlberg.

Utredningen knyts till Eslövsattacken 

Knivdådet i Kristianstad är kopplat till skolattacken i Eslöv som skedde i fjol, vilket TV4 Nyheterna rapporterar om. 

Då knivhögg en 15-årig pojke sin lärare. Han dömdes i december till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

En person som förekommit i Eslöv-utredningen förekommer nu åter i utredningen om dagens skolattack, rapporterar TV4. 

Polisen befinner sig på plats där en elev i skolan i Kristianstad bor, och eleven hördes som vittne efter Eslövsattacken och har koppling till gärningsmannen.  

De två attackerna har flera likheter. Måndagens knivdåd i Kristianstad inträffade under vårterminens första dag. Även attacken i Eslöv skedde precis vid terminsstart efter förra årets sommarlov. 

Enligt vittnesuppgifter till Dagens Nyheter kom tonårspojken i Kristianstad in i skolan med musik i en högtalare och svart coronamask. 

– Sedan gick han mot läraren och började sparka, läraren backade från honom. Jag såg inte att hade en kniv men alla sa det, eleven till DN.

Även under skolattacken i Eslöv spelade gärningsmannen hög musik från en högtalare, har andra elever berättat. Pojken var maskerad med skelettmask och knivhögg en lärare. 

I Eslövsutredningen berättar 16-åringen i Kristianstad att han känt den skyldige till attacken i flera år via internet, men att de har träffats ett par gånger. 

De delade videos som innehöll mord med varandra. 16-åringen ska under skolattacken i Eslöv inte varit förvånad över att det var hans vän som begått den. De hade nämligen pratat om skolskjutningar innan, säger han i polisförhör. 

”Började plötsligt hugga” 

Flera elever som blev vittne till knivdådet i Kristianstad, och även den knivskadade tonårspojken, sökte skydd på Kristianstadsbladets redaktion efter attacken. 

– Han började plötsligt hugga omkring sig i klassrummet. Vi var många som sprang ut genom en branddörr, säger en av eleverna till Kristianstadsbladet. 

Den skadade läraren ska därefter ha hjälpt eleverna ut från skolan.

– Sen såg jag alla springa så jag sprang också ut. Vi vet inte vad som hände sen. Läraren försökte få ut oss och höll dörren, han hjälpte oss fast han var skadad, säger en elev till DN.

– Jag kom hit och då var det helt avspärrat och en helikopter flög i luften. Två polisbilar stod utanför skolan. Jag trodde någonting hade hänt nere vid tågstationen, men sen förstod jag att det var här. På skolan, säger Elias Olsson, 16, elev på skolan, till Kvällsposten. 

– Vi kom hit och då stod det två ambulanser utanför. Jag ringde min kompis som redan var på skolan som berättade att någon haft kniv i ett klassrum och att två var skadade, säger Mohammad Miro, 18.

Elias Olsson, 16, såg polisbilarna utanför skolan.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Flera elever från skolan sökte skydd på Kristianstadsbladets redaktion.
Foto: JENS CHRISTIAN
Viktor Kämpe, 16, berättar att han har vänner kvar inne i skolan.
Foto: JENS CHRISTIAN
Vi kom hit och då stod det två ambulanser utanför, säger Mohammad Miro, 18.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Kvällsposten har varit i kontakt med NTI-gymnasiets rektor Dalila Adilagic som hänvisar alla frågor till polisen.

– Jag har eleverna i fokus just nu. 

Polisen håller pressträff

Klockan 15 på måndagseftermiddagen höll polisen pressträff i Kristianstad med anledning av händelsen. Polisen är i nuläget återhållsamma med detaljer för att inte försvåra utredningsarbetet, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad. 

– Den misstänkte gärningsmannen är född -05, säger han.

– Den misstänkte gärningsmannen grips relativt odramatiskt, sju minuter efter påringning. 

Under måndagseftermiddagen anhölls han på sannolika själ. 

Poliserna som gjorde ingripande tillhörde ingen specialgrupp, utan var närmaste patrull.

– Vid den här typen av händelse måste man gå in i lokalen väldigt snabbt för att avbryta pågående våldshandlingar. Närmaste patrull skickas till platsen, och gör vad man kan för att avbryta, säger Anders Olofsson. 

I nuläget är brottsrubriceringen två fall av mordförsök, enligt Olofsson.  

– I takt med att utredningen växer och vi kommer i kontakt med fler målsägande kan det komma att vara fler målsägande. Men i nuläget handlar det om två. Mer kan vi inte svara på i nuläget. 

Det finns inga ytterligare misstänkta i nuläget. 

– Händelsen i sig är isolerad, men vi går in med ett öppet sinne för att inte begränsa oss, säger Anders Olofsson.

Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad under pressträffen.

Polisen: ”Kan bli aktuellt med fler målsägande”

Knivdåd på gymnasium – pojke allvarligt skadad.

Polisen håller pressträff efter knivdådet i Kristianstad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!