Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivbråket utlöste blodig hämnd – man slipper straff

Knivattacken på parkeringen utlöste en våldsam konflikt mellan två folkgrupper.
Foto: Polisen
En 17-årig pojke hamnade i koma och en greps – då genomfördes en hämndaktion där ett 20-tal män stormade två pizzerior och två män misshandlades.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Den knivhuggne 17-åringen fick skador i ansiktet och i ryggen.
Foto: Polisen

Knivattacken på parkeringen utlöste en våldsam konflikt mellan två folkgrupper.

En hämndaktion genomfördes och ett 20-tal män stormade två pizzerior.

Nu frias en ung man för knivbråket som orsakade våldet – för andra gången.

– Det är som det borde vara med en fungerande lagstiftning, säger mannens försvarare Robert Nilsson.

Fredagen den 15 juli 2016 hamnade två ungdomsgäng i bråk i Älmhult, södra Småland. Dagen innan hade de drabbat samman i Osby, Skånes nordligaste kommun som gränsar till Älmhult. På fredagen skulle de prata igenom det som hänt, enligt polisutredningen. Det slutade med ett våldsamt bråk utanför livsmedelsbutiken Netto. En 17-årig pojke blev knivskuren i ena tinningen, på ena kinden och i ryggen. Han fördes till sjukhus i Lund där han hamnade i koma.

Den knivskurne pojken, då 17 år gammal, hamnade i koma och lades in på sjukhus i Lund.
Foto: Polisen

Efter händelsen greps en annan pojke, lika gammal som han som hamnade i koma, som misstänkt för knivattacken. Det gripandet utlöste i sin tur ännu mer våld.

Blodspår på platsen utanför Netto där knivbråket bröt ut.
Foto: Polisen

Pojken i koma och hans gäng är yazidier, en etno-religiös grupp från Mellanöstern. Den gripne pojken och hans gäng kommer från Tjetjenien, en del av Ryssland.


LÄS MER: Tonårsbråket utlöste en blodig, etnisk hämnd – två pizzerior stormades och män misshandlades


20-50 män stormade två pizzerior

Gripandet av den tjetjenske 17-åringen fick en större grupp tjetjenska män att reagera. Flera män, enligt polisens utredning mellan 20 och 50, samlades i en moské i Alvesta där de pratade igenom situationen och hur den skulle lösas. Männen kom överens om att de skulle prata med ”deras äldre, deras gamlingar”.

Två pizzerior i centrala Älmhult stormades sommaren 2016, som en hämnd efter knivbråket.
Foto: Läsarbild

Söndagen den 17 juli släpptes den gripne 17-åringen av polisen. Han skjutsades till moskén i Alvesta och berättade om det som hänt. Därefter lämnade en karavan på 20-50 män moskén för att ta sig till Älmhult och två pizzerior där två av den skadade 17-åringens släktingar jobbar.


LÄS MER: Meddelandena inför attacken – ”vi kan inte tillåta dem förnedra tjetjener, i Guds namn”


Fyra män åtalades för attackerna

Exakt vad som hände där är oklart, men vittnen, tidiga förhör och bilder berättar om en konfrontation som snabbt blev våldsam, där de två yazidiska männen på pizzeriorna blev anfallna, jagade, nedslagna och misshandlade blodiga på en parkeringsplats. Flera vittnen såg händelsen som utspelade sig mitt på dagen, mitt i Älmhult.

Efter händelsen flydde angriparna. Flera av de misstänkta greps efteråt och fyra kom att åtalas. En av dem var 17-åringen som högg ner den andra 17-åringen.


LÄS MER: Fyra män åtalades och friades för hämndattacken – de var för många


Flera personer blev vittnen när två män misshandlades utanför en av pizzeriorna i Älmhult.
Foto: Polisen

Flera gripna pekades ut i fotokonfrontation, vissa hade blod på sig. Fyra av de som greps åtalades för grov misshandel. En av dem, den misstänkte 17-åringen, stod också åtalad för mordförsök efter att ha knivhuggit den andra 17-åringen.

Händelsen sågs av åklagare som ett etniskt hatbrott, av tjetjener mot yazidier.

Bråken i Älmhult

Torsdag, 14 juli 2016: De båda 17-åringarna och deras vänner hamnar i bråk. Gängen drabbar samman vid 21-tiden i centrala Osby. Ett 15-tal personer är inblandade i bråket där en person får en lättare skärskada. En källa säger till lokaltidningen Norra Skåne att "olika typer av tillhyggen användes". En polisanmälan skrivs, men det "gick inte att reda ut vem som hade bråkat med vem”.

Fredag, 15 juli 2016: De båda 17-åringarna bestämmer sig för att ses och prata igenom det som hänt. De ska ses i Älmhult, drygt två mil norr om Osby. Båda har flera vänner med sig och ett nytt bråk bryter ut vid Netto i Älmhult. En 17-åring blir slagen och knivskärs i ena tinningen, på ena kinden och i ryggen.

Bråket bryter ut mellan klockan 22 och 23, och när polisen kommer till platsen finns ett tiotal personer kvar. Polisen hittar en sönderslagen flaska och en hammare.

Den knivhuggne förs livshotande skadad till sjukhus, där han får stanna i ett par veckor och opereras två gånger.


Lördag, 16 juli: 17-åringen som utdelade knivhuggen grips hemma hos två vänner i Älmhult.
 

Söndag, 17 juli: 17-åringen släpps av polisen, och hämndattackerna vid pizzeriorna i Älmhult genomförs.

”Fruktansvärt våldsamt samhälle”

Men när domen föll i Växjö tingsrätt i oktober förra året friades alla fyra. Vittnena backade i rätten och det gick inte att bevisa vem som gjort vad vid misshandlarna vid pizzeriorna. Vad gäller mordförsöket ansåg rätten att flera omständigheter kunde ses som förmildrande:

Ovana vid situationen, nödvärn, ung ålder.

Den nu 19-årige mannen har erkänt att han skadade den andre mannen med kniv – men han menar att det handlade om nödvärn. Nu har han friats i hovrätten, efter att tidigare ha friats även i tingsrätten.
Foto: Polisen

Den andra 17-åringen, som vaknade ur koman efter en vecka, överklagade domen till Göta hovrätt. Det gjorde även åklagare Jonny Philipsson.

– Man kan inte sätta gränsen för tillåtet dödligt nödvärnsvåld på den låga nivån. Det skulle bli ett fruktansvärt våldsamt samhälle, har Philipsson sagt tidigare.

Hovrätten: 19-åringen hade ”svårligen kunnat besinna sig”

Och nu har hovrättens dom fallit: Än en gång frias den nu 19-årige mannen för mordförsök.

Hovrätten konstaterar att mannen orsakat den andre mannen knivskador, varav en livshotande. Det har även mannen erkänt. Men:

”Hovrätten anser inte att det är visat att NN använde kniven med uppsåt att beröva NN livet. Den gärningen som täcks av hans uppsåt är således inte försök till mord eller dråp, utan grov misshandel”, skriver hovrätten i den friande domen.

Den knivhuggne 17-åringens tröja efter knivbråket på Netto-parkeringen.
Foto: Polisen

”Han är lättad”

Hovrätten anser att mannen ska gå fri trots det, och skriver att den unge mannen ”svårligen kunnat besinna sig”.

– Han är lättad, precis som efter tingsrättsdomen. Det är en lång väntan för en ung människa. Nu kan han äntligen lägga det åt sidan, säger den friades försvarsadvokat Robert Nilsson.

– Det är som det borde vara med en fungerande lagstiftning.

Kvällsposten har varit i kontakt med den unge mannen som hamnade i koma efter knivbråket. Han hälsar att han inte vill kommentera den friande domen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!