Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö har fått böter på 32 000 kronor för att ha tagit med sig en kniv till riksdagen. Kniven var hennes son och låg kvar i väskan sedan hon glömt ta upp den. Foto: Privat
Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö har fått böter på 32 000 kronor för att ha tagit med sig en kniv till riksdagen. Kniven var hennes son och låg kvar i väskan sedan hon glömt ta upp den. Foto: Privat

Kniv i riksdagen ger dryga böter

Publicerad

Tidigare i år hade kommunalrådet Anna Tenje (M) i Växjö med sig en morakniv till riksdagen efter att ha glömt kniven i en väska. 

Den glömskan kommer att kosta henne en hel del tusenlappar, skriver Smålandsposten.

Kvällsposten har tidigare rapporterat om Anna Tenjes misstag.

Chefsåklagaren Yvonne Rudinsson konstaterar att Anna Tenje gjort sig skyldig till brott mot knivlagen och har skrivit ut ett strafföreläggande.

– Det är inte tillåtet att bära kniv av den storleken på allmän plats och det har hon gjort. Det är bara att konstatera att hon gjort sig skyldig till brott mot knivlagen, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson till Smålandsposten.

Straffet blir 50 dagsböter, sammanlagt 32 500 kronor, och 800 kronor i avgift till brottsofferfonden. Om Anna Tenje godtar strafföreläggandet blir det ingen rättegång.

Kommunalrådet hade av misstag fått med sig sin sons scoutkniv i väskan vid resan till Stockholm. Kniven upptäcktes inte vid flygplatsens säkerhetskontroll utan först i riksdagens säkerhetskontroll.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag