Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knepet mot virusspridning – enkelriktade gångstigar

LIVE-TV: Senaste nyheterna.
Köpenhamns kommun hade placerat ut vakter under helgen för att säkerställa att uppmaningen om enkelriktade gångstigar följdes.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Inte alla uppmärksammade enkelriktat-skyltarna och joggade moturs runt sjöarna.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I matbutikerna har det placerats ut tejp på golvet för att säkerställa att kunderna håller avstånd till varandra.
Foto: LIN JING / STELLA PICTURES

Danskarnas intensiva kamp mot spridningen av coronaviruset går vidare. 

Efter önskemål från polisen är nu flera promenad- och joggingstråk i Köpenhamn enkelriktade. 

– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och det är ett måste att alla tar ansvar, säger Jon Pape på tekniska förvaltningen.  

Under helgen möttes Köpenhamns promenad- eller joggingsugna av något nytt när gav sig ut i solen. Runt flera populära gångstigar hade det satts upp nya skyltar. 

Från och med nu får man bara gå eller springa åt ett håll. Stigarna är enkelriktade. 

Det var efter önskemål från den danska polisen som Köpenhamns kommun under helgen placerade ut skyltarna på flera platser. Framförallt kring de populära ”sjöarna”. Alla som vill gå eller springa runt dem måste nu göra det medurs. 

– I dessa tider är allas ansvar att se till att antalet smittade inte eskalerar, och som kommun har också ett ansvar att påminna våra invånare om de uppmaningar som hälsomyndigheterna kommer med. Om vi håller avståndet till varandra kan vi förhoppningsvis knäcka smittokurvan, säger Jon Pape i ett pressmeddelande från Köpenhamns kommun. 

Tanke är alltså att Köpenhamnarna inte ska mötas när de tar sin promenad eller joggingtur. I stället uppmanas de hålla behörigt avstånd till varandra. 

– Köpenhamn inbjuder ju till att avnjutas utomhus. Det kan vara svårt att hålla sig inne när vårsolen visar sig för första gången. Men på grund av smittorisken är vi tvungna att uppmana alla att hålla sig borta från de mest populära platserna. 

Vårsolen lyste vackert över Köpenhamn i helgen. Men om man skulle ge sig ut på promenad eller joggingtur fick man följa nya instruktioner.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Två meters avstånd”

Staden är enligt Jon Pape tillräckligt stor för alla som vill möta våren utomhus. 

– Köpenhamn har en massa små pärlor och det finns möjlighet för alla att vara utomhus utan att vi kommer för nära varandra, säger han. 

Även i butiker uppmanas danskarna att hålla avståndet till varandra. Enbart matbutiker och apotek får hållas öppna och enligt restriktionerna ska det finnas fyra kvadratmeter till varje kund och tillgång till handsprit. 

I stort sett alla kedjor har satt markeringstejp på golvet för att uppmana kunderna att hålla avståndet till varandra. Framförallt sitter markeringarna på golvet i kassaområdet, där det brukar samlas mycket folk på liten yta. Initiativet hyllas av den danska livsmedelsministern Mogens Jensen.

– När man befinner sig i det offentliga rummet, så håll avstånd. Det gäller inte minst våra butiker. Både av hänsyn till anställda och till andra i butikerna. Håll två meter avstånd. Det är avgörande för att smittan bromsas, säger han.

TV: Professorn svarar på vanliga frågor om corona

Blir man immun efter att ha smittats?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!