Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knäskada sätter stopp för kronprins Frederik

Kronprins Frederik under ”Royal Run” som avgjordes i samband med hans 50-årsdag i maj förra året. I maj i år är det dags för en ny upplaga av loppet. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Frederik plågas av ett överbelastat knä och måste ställa in sin medverkan i VM i cross country-löpning i Århus. Foto: LUDOVIC MARIN/IBL

Kronprins Frederik skulle jaga VM-medaljer i VM i cross country-löpning i Århus. 

Men nu sätter en knäskada stopp för löparkungen. 

I stället får han sköta startpistolen.

Den danska kronprinsen Frederik är en löparfantast. I en kungafamilj där modern drottning Margrethe omtalas som storrökare och den avlidne pappa Henrik som mat- och vinälskare, har kronprinsen Frederik alltid framstått som något av ett hälsofreak.

Han har avverkat den svenska klassikern och åkt Vasaloppet tillsammans med brittiska författaren Pippa Middleton, genomfört en Iron man och när kronprinsen fyllde 50 i maj förra året firade han detta med ett ”Royal run”, en löpartävling som gick genom fem danska städer.

Totalt deltog drygt 70 500 personer i ”Royal Run”, som blev tjuvstarten på det veckolånga födelsedagsfirandet. I samtliga städer fanns möjlighet att springa en engelsk mile på 1 609 meter tillsammans med prinsen eller ta en tiokilometersbana.

 

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary träffades under OS-tävlingarna i Sydney. Foto: CPP / POLARIS

Var tvungen att nypa sig i armen

I efterhand har Frederik haft svårt att förstå att det hela verkligen hänt och har sagt till magasinet Idræatsliv att han var tvungen att nypa sig i armen för att tro på det.

– Att kunna fira min födelsedag genom att löpa med danskarna i hela landet var en dröm för mig – en dröm som blev till verklighet, sa den danske kronprinsen i en intervju med magasinet Idrætsliv. 

I sommar är det dags igen. Under onsdagen meddelande Kronprins Frederik att det blir en ny upplaga av ”Royal Run” 2019.

 – Jag ser fram emot att tillsammans med resten av Danmark tillbringa en dag i motionens tecken, säger kronprins Frederik.

 

Kronprins Frederik sprang spänstigt under ”Royal Run” förra året. Men nu plågas han av ett överbelastat knä och tvingas tacka nej till medverkan i VM i cross country-löpning.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kronprins Frederik har ont i ett knä

Men först hade kronprinsen tänkt ladda upp med att deltaga i VM i cross country-löpning som avgörs i Århus under den kommande helgen. Nu måste han dock ställa in sitt deltagande, på grund av en knäskada, rapporterar BT

Knäet är överbelastat och därmed får kronprinsen nöja sig med att sprida kunglig glans på annat sätt. Han kommer att dela ut medaljer till vinnarna i damtävlingen och när U20-herrarna ska tävla är det kronprins Frederik som håller i startpistolen. 

– Om han inte ska springa får han göra något annat, säger Jakob Larsen som är ansvarig för tävlingen till BT

Trots att kronprins Frederik har fått ställa in sitt tävlande så är arrangörerna glada att han kungligheten på besök. 

– Det är så klart trist att han inte ska vara med och springa men mest synd är det om kronprinsen själv. Det hade troligen blivit en stor upplevelse för honom. Självklart hade vi gärna velat ha med honom men den nya lösningen är ett utmärkt alternativ, säger Jakob Larsen.