Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarkkuriren stoppades – med kokain i lönnfacket

Bakom en lucka i bagaget hittade tullpersonal narkotikan.
Foto: Tullen
Paketen som innehöll kokain och cannabis.
1160 gram kokain och 5300 gram cannabis innehöll paketen.
Tullverkets arbete kan påverkas på sommaren.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Mannen uppträdde nervöst när han togs ut för nykterhetskontroll vid tullfiltret på Öresundsbron.

Tullen slog till och i den tyskregistrerade bilen hittades flera kilo knark.

– Jag visste inte att det var narkotika i bilen, säger smugglaren som nu döms till fängelse i sex år.

Tillslaget gjordes vid 18.30-tiden på eftermiddagen den första april i år. Mannen, som är från Nederländerna, körde över Öresundsbron i en tyskregistrerad Volkswagen.

Malmöpolisen var på plats vid brofästet för gränskontroll när mannen kom och han togs ut för nykterhetskontroll. Föraren blåste positivt i polisens sållningsinstrument och gav ett nervöst intryck. En tulltjänsteman bestämde sig för att undersöka mannen och hans bil.

Fordonet transporterades till tullens eget garage för att finkammas och efter en kort stund markerade en av tullens specialutbildade narkotikasökhundar vid två platser i bilen och efter en noggrannare kontroll hittades över sex kilo narkotika, fem kilo cannabis och 1,2 kilo kokain,  gömt i ett lönnfack i bilens bagageutrymme.

Knarksmugglaren skulle få 1 000 euro

Cannabisen var förpackad i fem enkilospaket, täckta av brun tejp. 

I förhör berättade mannen att han övertalats av en man i Nederländerna att köra bilen därifrån till Göteborg. För besväret skulle han få motsvarande 1 000 euro.

Bilen skulle bara köras till en särskild adress i Göteborg och parkeras där, sedan skulle mannen återvända hem.

I bilen fanns också en särskilt programmerad GPS med just den adressen inslagen.

Mannen säger att han lagt märke till luckan till lönnfacket i bilens bagageutrymme men valt att inte öppna.

– Jag förstod att det kanske kunde vara narkotika däri, men inte vad för sort eller i vilken mängd, säger han i förhör.

Många narkotikabeslag vid gränsen

Tullbeslaget är ett i raden av många tillslag som görs vid de svenska gränsstationerna och det är ingen slump att det var just cannabis som mannen ertappades med att försöka smuggla in.

Drogen är den vanligaste förekommande illegala drogen i Sverige och utmärker sig även internationellt, i de narkotikabeslag som görs på europeisk nivå förekommer cannabis i åtta fall av tio, visar statistik från Tullverket.

Enligt samma statistik är tillgången på kokain betydligt mindre men andelen kokainbeslag har ökat i relation till det totala antalet narkotikabeslag i Sverige.

Narkotikasmugglingen till Sverige pågår året runt och för Tullen handlar det om att välja rätt strategi för att hitta och avslöja smugglingsförsöken.

Internationellt underrättelsearbete bakom tillslag

De internationella ligorna och nätverken bakom smugglingsrutterna kartläggs av polis över hela världen och via underrättelseuppgifter och spaning försöker tullen hela tiden ligga steget före de kriminella.

Men under sommarperioden finns det en risk att antalet beslag minskar.

– Det är många saker som påverkar så klart. Dels är det fler turister som reser så att flödet av resenärer och bilar ökar på sommaren. Dels har vi också en semesterperiod så vi har inte lika mycket personer i tjänst. Det kan så klart påverka antalet beslag vi gör, säger Katarina Bodin, pressinformatör vid Tullverket.

Den holländske smugglaren dömdes på onsdagen av Malmö tingsrätt till sex års fängelse för grov narkotikasmuggling. Efter straffet ska han utvisas ur landet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!