Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarkhundar sätts in i Tingsryds skolor

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Polishundar med nos för narkotika kan få jobba extra i Tingsryds skolor, enligt ett SD-förslag.Foto: ARKIV
Hundarna ska bara användas i skolan när eleverna gått hem för dagen, enligt förslaget.Foto: TT NYHETSBYRÅN / JESSICA GOW

I Tingsryd vill politikerna att polisen ska få träna sina narkotikahundar på ortens skolor.

– Kan vi spåra narkotika och få stopp på det tycker jag att det är en fördel, säger Ann-Louise Viking, ordförande för Sverigedemokraterna i Tingsryd, till Smålandsposten.

Ann-Louise Viking lämnade in en motion till fullmäktige i Tingsryd med ett förslag om att starta ett samarbete med polisskolan på Linnéuniversitetet i Växjö.

Tanken är i första hand att polisaspiranter ska åka runt till de olika skolorna i kommunen för att barnen ska få träffa uniformerade poliser.

– Jag vet barn som är jätterädda när de får se en polis i uniform och när det är sirener och blåljus, säger Ann-Louise Viking till Smålandsposten.

Ska känna sig trygga

– Vi vill att de ska känna sig trygga med polisen och våga gå till dem om det händer något.

Samtidigt vill Sverigedemokraternas ordförande i Tingsryd att poliserna ska ta med sina narkotikahundar och passa på att låta dem träna i skolorna.

– Nu rör ju inte jag mig i de kretsarna, men enligt vad jag hör är det väldigt mycket narkotika. Kan vi spåra narkotika och få stopp på det tycker jag att det är en fördel, säger Ann-Louise Viking.

Bara när skolan är tom

– Om man cirkulerar med lite narkotikahundar kanske man kan bromsa de som vill prova narkotika för att det är tufft eller kompistryck eller vad det nu kan vara.

Narkotikahundarna ska bara träna i skolorna när de har stängt för dagen, inte när eleverna är på plats.

Ann-Louise Vikings motion har redan fått klartecken i kommunstyrelsens arbetsutskott men beredningen fortsätter.