SD-topp var tidigare dömd för knarkbrott

Polis hittade LSD, ecstasy och syntetiskt framställd narkotika i SD-toppens hem.
Foto: TOMAS LEPRINCE

I början av året valdes Niklas Nyström in på en topposition hos Sverigedemokraterna i Blekinge, trots ett kriminellt förflutet.

SD-toppen är dömd för narkotikabrott efter att polisen i hans hem hittade en knarkgömma, bestående av bland annat 38 LSD-tabletter och sex ecstasytabletter.

Han är sedan tidigare dömd för stöld.

Trots flera domar valdes Niklas Nyström in på en topposition hos Sverigedemokraterna i Blekinge. Han agerade även kontaktperson för partiets ungdomsförbund i länet, var SVT först att rapportera om.

Niklas Nyström dömdes senast i februari 2014 till skyddstillsyn, efter två fall av narkotikabrott. Det var vid en husrannsakan i politikerns bostad som polisen hittade 38 LSD-tabletter, sex ecstasytabletter samt annan syntetiskt framställd narkotika, gömda i en bok på hans skrivbord, enligt SVT Nyheter. 

Även två år tidigare dömdes Niklas Nyström, då för stöld. Detta efter att, i samband med en musikfestival, ha stulit kläder.

Han ska förekomma under flera avsnitt i belastningsregistret, menar tingsrätten.

Vill inte kommentera 

Niklas Nyström vill inte själv kommentera händelserna:

– Det är bättre att ni inte pratar med mig, eftersom jag är direkt berörd. Jag vill inte kommentera något. 

Började självmedicinera

Enligt Björn Tenland Nurhadi, ordförande för Sverigedemokraterna i Blekinge, mådde Niklas Nyström psykiskt dåligt när han var yngre och att det gick så pass långt att han började självmedicinera. 

– Niklas är en väldigt ung kille, och han var ännu yngre för fyra år sedan. Han mådde väldigt dåligt och det ledde till att han började självmedicinera, vilket han gjorde i en period på två år. När han kom in i partiet så berättade han om det här direkt och har varit väldigt öppen, säger Björn Tenland Nurhadi.

Han berättar att ingen i partiet visste om Niklas Nyström beteende för ett par år sedan, då han var en väldigt passiv medlem under sin svåra tid. Men när han sedan blev mer aktiv hade han fått bukt på sitt beroende.

Inget problem

Björn Tenland Nurhadi säger att Niklas Nyström inte längre får lov att kandidera i valet 2018. Han får inte heller ha några förtroendeuppdrag, men de ser inga problem med att han är kvar i partiet och jobbar.

– Varför skulle han inte få vara det? Niklas har inget halvt medlemskap utan han har ett helt medlemskap hos oss.


LÄS MER: 11 av 13 ledamöter i SD Sölvesborg avgår


Annan SD-topp anmäld

Ytterligare en utredning pågår mot en annan ledande sverigedemokrat i Blekinge. Politikern misstänks för att ha struntat i bokföringsregler, rest utan att informera styrelsen och utfört dubbelutbetalningar.

En förundersökning har inletts, gällande misstänkt trolöshet mot huvudman.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!