Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt större ökning av dödsfall i Skåne

Läraren smittades i klassrummet – hennes make dog
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN / Andreas Hillergren/TT / TT NYHET
Foto: JENS CHRISTIAN

Antalet som vårdas med covid-19 på sjukhus i Skåne har minskat något jämfört med toppen i förra veckan. 

Nu vårdas totalt 571, varav 62 på intensiven. 

Det är totalt 18 fler än under söndagen men 26 färre än i fredags. 

Samtidigt rapporterar Region Skåne 75 nya dödsfall som har inträffat under december och januari. 

I torsdags vårdades 630 patienter med covid-19 på sjukhus i Skåne. Det är den högsta siffra hittills. 

Sedan dess har antalet minskat och trots en liten ökning från söndagen är siffran nere på 571 nu, det vill säga 59 mindre än när det var som mest. 

Däremot är antalet som vårdas på intensiven ganska stabilt. Sedan den 3 januari har runt 60 personer vårdats på intensiven per dygn. Just nu 62 stycken. 

Samtidigt rapporteras fortsatt många nya fall av covid-19, det senaste dygnet 750 nya bekräftade fall. Det genomsnittliga värdet för antalet nya fall per dygn utslaget på en sjudagarsperiod är också på väg upp igen efter en liten nergång i början av januari, just nu ligger det på 1374 nya fall per dygn. 

Vidare rapporterar Region Skåne nu 75 nya dödsfall sedan den senaste siffran som är från i torsdags. Det finns dock eftersläpning i statistiken vilket betyder att dödsfallen har inträffat under december och januari. 

I ett pressmeddelande konstaterar Region Skåne att man ser en allt större ökning av antalet döda med covid-19. 

Totalt har nu 859 personer avlidit med covid-19 i Skåne sedan pandemins start men alla dödsfall från december är ännu inte med i statistiken.  

Sjukhusen ställer om

För att klara av det stora vårdbehovet har de skånska sjukhusen fått ställa om flera avdelningar till covid-vård. Malmö och Lund har ställt om tio avdelningar vardera samtidigt som nya avdelningar också skapats, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne. 

Arbetet med att identifiera nya lokaler som klarar kraven för covidvård fortsätter. Bland annat planeras kohortvård för 65 coronapatienter i en större lokal i det så kallade F-blocket i Lund.  

– Vi är i en situation där vi måste titta på hur vi kan vårda många patienter på en yta som möjliggör ett mer effektivt arbetssätt, säger David Sparv, chefsjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus, i pressmeddelandet. 

TV: Bebis överlevde covid-19 och levertransplantation

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!