Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klotterprotest mot Växjös nya kommunhus

Mannen erkände direkt till brott i förhörenFoto: Polisen
Mannen anser att byggnaden är för dyrFoto: Polisen
Sprejburken som mannen använde vid klottringenFoto: Polisen

En man i 30-årsåldern greps i fjol med sprayburkar efter att ha klottrat på kommunhusbygget. Växjöbon ville protestera mot byggets kostnader: 

”Det borde vara olagligt” sa han under förhören.

Förra året greps en man i Växjö efter att ha klottrat med röd färg på nya kommunhuset. Klottringen skedde enligt honom i protest för det han anser vara ett dyrt bygge.

Mannen målade bland annat ordet ”dyrt” över sloganen som stod på barrikaden vid konstruktionen. Meningen som syftade till att locka intresset för konstruktionen blev i stället: ”Vänta bara – så ska du se någonting riktigt dyrt”.

Det var under en patrullering som polisen upptäckte skadegörelsen i centrala Växjö. En man i 30-årsåldern greps kort efter av en annan polispatrull. 

I mannens ryggsäck hittade polisen plastvantar, sprayburkar och en skyddsmask. Sprayburkarna innehöll samma rödfärg som klottret som målades på barrikaden.

Erkände brottet

Under förhören med polisen erkände Växjöbon brott. På barrikaden hade han klottrat både ”778 miljoner” och ”dyrt” i protest för kommunbyggnaden. 

Anledningen till att mannen klottrade var för att visa missnöje mot kommunens politiker och uppmärksamma andra invånare om byggnadens höga kostnader. 

Under förhören sa mannen till polisen: 

”Jag tycker att fler ska reagera på kostnaden. Det är bara ett skrytbygge för politikerna. Det gynnar inte samhället att satsa pengar på det. Det borde vara olagligt”.

Nu åtalas mannen och riskerar att betala upp till 50 000 kronor för klottringen. Åklagaren yrkar att mannen ska dömas till 120 dagsböter och bötesbeloppet förväntas landa på drygt 45 000 kronor.

Växjö fastighetsförvaltning AB kräver också 8 000 kronor i skadestånd för saneringen av skadegörelsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!