Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klotter kostar Lund en halv miljon om året

Lund sanerar klotter för en halv miljon kronor om året. Bilden har inget med artikeln att göra.Foto: LASSE SVENSSON
Inger Tolsved Rosenkvist 8L).Foto: ANNIKA PERSSON/LIBERALERNA SKÅNE

Klottrandet har ökat i Lund sedan i somras.

Lund sanerar nu klotter för en halv miljon kronor om året.

– Jag tycker det är alldeles för mycket pengar. Men är lösningen att låta klottret vara fritt? Det tror jag inte. Vi måste fundera på hur vi får en mindre andel klotter, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i servicenämnden, till Sydsvenskan.

Straffet för att klottra skärptes 2017. Nu ger klotter alltid böter eller fängelse – från sex månader upp till sex år – beroende på hur allvarligt det bedöms. Ändå ökar klottrandet i Lund – trots att det råder nolltolerans mot klotter och graffiti på kommunens fastigheter sedan 2013.

– Jag tycker det är viktigt med nolltolerans, just när det gäller klotter. Det är inte tillåtet att skriva vad man vill var man vill. Det är på någon annans egendom. Det är skadegörelse och tas bort inom 24 timmar. Och den som ertappas får naturligtvis stå för kostnaderna som uppstår, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L) till tidningen.

Är positiv till lagliga graffitiväggar

För tio år sedan, innan Lund införde policyn om nolltolerans, kostade klottersaneringen skattebetalarna under 300 000 kronor. Men de senaste fyra åren har kostnaden ökat och notan för klottersaneringen är nu uppe på en halv miljon kronor om året. 

Inger Tolsved Rosenkvist är positiv till lagliga graffitiväggar.

– Jag tycker vi kan föra den diskussionen, absolut. Jag tycker P-huset i Malmö är ett bra exempel, där konstnärerna har möjlighet att uttrycka sin konst. Vi kan se om vi har ett annat lämpligt parti eller vägg som vi kan upplåta för graffitikonst, säger Inger Tolsved Rosenkvist till tidningen.