Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatsmart pizza stoppas – granne klagade på utsikten

DE ÖPPNAR PIZZERIA I TRÄDGÅRDEN. Claes Stenmark är i full färd med att grädda pizzor i den stora ugnen på tomten i Skegrie.Foto: Sofia Bergström Nielsen / Trelleborgs Allehanda
HÄR VILLE PARET BYGGA. Alldeles i utkanten av Skegrie ville Claes och Cecilia Stenmark bygga världens mest klimatsmarta pizzeria. Men nu är det definitivt nej.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
RITNINGEN PÅ PIZZERIAN. Här är arkitektens ritning på pizzerian som nu inte blir av – åtminstone inte på den planerade platsen i Skegre.Foto: Privat

Domstolen säger nej.

Världens mest klimatsmarta pizzeria får inte byggas i Skegrie.

– Ett knasigt beslut, säger entreprenören Claes Stenmark.

Så är det avgjort. I veckan föll Miljööverdomstolens dom. Makarna Claes och Cecilia Stenmark fick nej att bygga världens mest klimatsmarta pizzeria.

Kvällsposten har rapporterat om planerarna förut. Paret Stenmark ville bygga en ekologisk pizzeria i utkanten av den lilla byn Skegrie, strax norr om Trelleborg. Kommunen tyckte det var en bra idé och gav bygglov.

Men en granne överklagade till Länsstyrelsen. Som sa nej.

Paret Stenmark överklagade till miljödomstolen i Växjö. Som sa nej.

Miljööverdomstolen i Stockholm meddelade prövningstillstånd. Och sa i veckan nej.

Grannen är rädd för huspriserna

Det är en mager dom, endast omfattande 3,5 sidor. Grannen, som drev fallet vidare, anger som skäl för överklagandet att han ”planerar att sälja sitt hus inom tio år och för att kunna få så bra betalt som möjligt vid en försäljning vill ha behålla sin fina utsikt.”

Domstolen konstaterar dock att utsikten inte skulle påverkas nämnvärt men ”en eventuell expandering skulle kunna göra det.”

Orsaken till avslaget är dock inte utsiktsfrågan utan att jordbruksmark utanför planlagt område inte får bebyggas.

”Vi odlar mer i växthuset än dagens jordbruk”

Claes Stenmark suckar.

– Det är en superknasig dom, om jag uttrycker mig snällt. Det knasigaste av allt är att vi skulle odla mer i vårt växthus än det brukas på marken idag.

PIZZERNA GRÄDDAS I TRÄDGÅRDEN. Claes och Cecilia Stenmark har byggt en pizzaugn hemma i trädgården.Foto: Privat

Claes och Cecilia Stenmark vill odla egna tomater - och örter på takterrassen. Serveringen ska omges av ett orangeri. Utanför orangeriet ska det vara medelhavsklimat som möjliggörs av de stora takpartierna.

Även en kulen dag mitt i vintern ska här vara 25 grader varmt.

I stället för att transportera tråkiga tomater från Spanien eller Holland – tvärs över kontinenten – så blir pizzerian självförsörjande med egenodlade grönsaker. Gråvattnet och restvärmen från restaurangen ska återanvändas och ledas till odlingarna.

Kommunalrådet är besviken på domen

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin är också besviken:

– Det är väldigt tråkigt när regler sätter stopp för näringslivsutveckling i Trelleborgs kommun. Vi har stöttat projektet hela vägen, men tyvärr finns det inte mer som vi kan göra just nu, säger han.

I väntan på myndigheternas långsamma kvarnar har paret Stenmark öppnat pizzeria i den egna trädgården i Skegrie. En succé. Bara nu i helgen såldes 200 pizzor. En ung tjej från byn har fått timanställning eftersom efterfrågan på pizzor är så stor.

Men hur det ska bli i framtiden vet de inte.

– Vi får smälta domen. Vi vet inte exakt hur vi gör, men vi ska bygga vår pizzeria – någonstans, någon gång, säger Claes Stenmark.