Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klassiska Savoy på väg att öppna igen

Joakim Nildson och Niclas Billsten vid Savoys hjärta, Jospergrillen, gör sig redo för Savoy Grills invigning i dagar två - tisdag och onsdag nästa vecka.
Foto: Christer Wahlgren
Matsalen inte helt klar men det blir stort och luftigt, nya bord men de gamla klassiska Savoy-stolarna.
Foto: Christer Wahlgren
Joakim Nildson och Niclas Billsten, båda från välkända Johan P inspekterar Savoy Grill inför vip-invigningen på tisdag nästa vecka.
Foto: Christer Wahlgren
Här bygger man det nya "show-köket" som placeras inne i matsalen.
Foto: Christer Wahlgren
Vackra takmålningar ger "nya" Savoy Grill ett ljusare intryck än den gamla bruna inredningen.
Foto: Christer Wahlgren

MALMÖ. För drygt 70 år sedan tog den legendariska Malmökrogen form i Lars Lendrops regi.

Efter några år i skuggan är det snart dags för Malmös gastronomiska flaggskepp att göra comeback på den lokala krogscenen.

– Vi vill skapa en storstadskrog som alltid är tillgänglig, från kaffe på morgonen till en sen drink på kvällen, säger Niclas Billsten som tillsammans med Joakim Nildson ska ta den klassiska krogen in i framtiden.

Serverade hertigparet av Windsor

Lars Lendrop föddes in i branschen, pappa Fritz drev Café Continental i Malmö, farfar var slaktaren Lars Jönsson. Tillsammans med Fritz tog Lars över Savoys hotel och restaurang 1944. Efter restaurangskolan var Lars Lendrop smörgåsnisse på Operakällaren i Stockholm innan han flyttade till London där han jobbade på Savoy Hotel, där han bland annat serverade hertigparet av Windsor och Aga Khan, som utnämnde honom till sin favoritservitör. På "gamla" Savoy serverades en rad klassiker som sjötunga Walewska och Pustaschnitzel, som ofta avslutades med en glassdelikatess kallad husardessert.

Savoy Grill börjar hitta sin nya form när Kvällsposten, som första tidning, går husesyn i de mytomspunna lokalerna som renoverats och fått en rejäl ansiktslyftning inför premiären den 11 mars.

Den vackert lindblomsgröna dekoren, blomsterdekorationerna runt pelarna och det supermoderna köket som nu flyttar ut i matsalen.

Mer Malmö kan det knappast bli.

– Kolgrillen som just anlänt är själva hjärtat i verksamheten och kommer att placeras i det synliga, så kallade "show-köket", säger Niclas Billsten.

Johan P-krögare bakom satsningen

Bakom nysatsningen står Johan P-krögarna Joakim Nildson och Niclas Billsten samtidigt som Anneli Lindberg, även hon från Johan P, blir restaurangchef.

Två miljoner har renoveringen kostat och 20 nyanställda börjar snart jobba i köket och i den anrika matsalen.

– Vi vill förankra Savoy i vår tid, men inte glömma dess historia.

Och historier finns det gott om.

Fritiof Nilsson Piraten har skrivit om Savoy i "Bock i Örtagård", eller Hotell Horn, som det hette fram till 1902 då man, inspirerade av glamourösa Savoy i London, bytte namn.

Savoy på världskartan

1902 blev det Savoy och drygt 40 år senare var det dags för Lars och pappa Fritz Lendrop att ta över och lyfta Savoy mot nya, internationella höjder.

Piraten och efterkrigstidens stjärnor har sedan satt Savoy i Malmö på världskartan.

På den tiden kunde lokalbefolkningen frottera sig med kändisar som Brigitte Bardot, Anita Ekberg, Charles Azanavour, Judy Garland, Paris-designern Pierre Cardin, Sten Broman, Hasse & Tage och Povel Ramel.

Och givetvis Ernst-Hugo Järegård som jag hade nöjet att äta lövbiff, eller "elefantöra" som Ernst-Hugo sa när han beställde sin favoriträtt.

Och var skulle deckarduon Sjöwall Wahlöö förlägga mordet i "Polis, polis potatismos" om inte till just Savoy.

Malmös krogkarta förändras

Inför nysatsningen av Savoy Grill har Johan P-duon även man tagit över den klassiska festvåningen som också renoveras.

– Under en period kändes det som stan tog slut här nere, men nu förändras Malmös krogkarta. Nu får Malmö en ny restaurangstadsdel, säger Joakim.

– Savoy Grill, Marcus Samuelssons båda krogar i Clarion-skrapan, Skeppsbron, Kungliga Posten och Bistro Royal på Centralen.

Precis som det var på 80-talet då nöjesstråket gick från Adelgatan till Cafe Savoy och sen vidare över kanalen till O´Yes, tänker jag.

Prismässigt tänker man inte skjuta över mål. Man vill bli en folklig mötesplats där huvudrätterna kostar från 175 kronor och uppåt.

– När du beställer en entrecote plockar du själv vilka tillbehör du vill ha - bara sallad, kanske hemmagjorde pommes, såser etc.

Klassisk cocktailbar

Totalt kan Savoy Grill ta 120 matgäster. Man har öppet från frukost över lunch till middag och drinkar i den klassiska cocktailbaren senare på kvällen.

– Det öppnas många nya krogar i Malmö i dag men det är mest småkrogar med få sittplatser, vi vill bygga en krog som är lite större än vad vi normalt förknippar med Malmö.

Både Joakim och Niclas kommer från ett kök som bygger på fisk och skaldjur.

– Vårt fokus är grillen, vi har ju redan Johan P, men Savoy Grill kommer givetvis att även erbjuda fisk och skaldjur, en del grillat, säger Niclas.

– Men i början har vi allt fokus på kött och vår Josper-grill.

Er profilrätt?

– En "900 gram Porterhouse på ben" som för två personer kostar 550 kronor, säger Joakim.

Letar efter ostvagnen

Givetvis lanserar man även en "Savoy Grill Plate" som består av lamm, oxrygg, kyckling, kryddig korv och tre valfria tillbehör.

Men då kostar det 375 kronor, per person.

– Sen hoppas vi kunna hitta Savoys gamla ostvagn, den ska finnas här någonstans i huset.

Om inte annat så får Savoy/Elite Hotel-bossen Bicky Chakraborty leta upp den när han kommer ner.

Skämtar den nya Savoy-ledningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!