Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klassisk nyhetsbild blir nu skulptur

Susanna Arwin har gjort skulpturen med arbetsnamnet "Civilkuragets moder". Foto: Hans Runesson
Danuta Danielsson slår sin handväska i huvudet på en skinnskalle när Nordiska rikspartiet höll en demonstration i Växjö den 13 april 1985. Foto: Hans Runesson

VÄXJÖ. Fotot av Hans Runesson har blivit en klassiker och utsågs i slutet av förra seklet till Århundradets nyhetsbild.

Nu har den också blivit en skulptur som många vill se som staty i naturlig storlek på platsen där bilden togs.

- Det skulle ju vara fantastiskt roligt, och viktigt, säger konstnären Susanna Arwin som gett skulpturen arbetsnamnet "Civilkuragets moder".

Fotot när den polskföda Danuta Danielsson slår sin handväska i huvudet på en skinnskalle togs när det främlingsfientliga Nordiska rikspartiet höll en demonstration i Växjö den 13 april 1985.

Runesson imponerad

Kvällspostens fotograf Hans Runesson var den som fångade ögonblicket som gjort så starkt intryck efter det.

Han är både glad och imponerad över den skulptur som Susanna Arwin nu gjort utifrån bilden.

- Hon har verkligen fångat det exakta uttrycket, med rynkor och allt. Dessutom är det extra bra att mitt foto förevigas ytterligare. Bildens innehåll är ju mer aktuellt än någonsin, säger Hans Runesson.

Susanna Arwin pluggade konst i New York när demonstrationståget hölls i Växjö för 29 år sedan. Hennes mamma skickade några tidningsurklipp från det som hänt och just bilden på kvinnan som slog med sin handväska mot en skinnskalle gjorde intryck.

- Det framgick att kvinnan var polsk judinna och hade mist sin familj i Hitlers koncentrationsläger. Hela händelsen gick rakt in i mitt hjärta och jag gjorde genast några tuschteckningar på det, berättar Susanna Arwin.

Ställs ut på konsthall

Den skulptur hon nu skapat och som ska ställas ut på Edsviks konsthall i Sollentuna från den 16 april, är i brons och mäter cirka 25 cm. Den storleken är det många människor som vill öka på. Bland allmänhet och i media i Växjö lobbas det hej vilt för att Susannas skulptur ska bli en staty i naturlig storlek som ska ställas på Stortorget.

- Jag tycker det skulle vara en väldigt fin symbol för staden, och bra för det som fotot står för. Det blir en fråga för politikerna, säger konstnären.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!