Mozart skrämmer. Skånetrafikens stökiga vänthallar har blivit betydligt lugnare sedan man använt klassisk musik i högtalarna.
Mozart skrämmer. Skånetrafikens stökiga vänthallar har blivit betydligt lugnare sedan man använt klassisk musik i högtalarna.

Klassisk musik får narkomaner att ta till flykten

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Den klassiska musiken jagar narkomanerna på flykten.
På Södervärn och Värnhemstorget i Malmö har det blivit lugnare sedan Mozart och Mendelssohn strömmar ur högtalarna.
Det har länge varit stökigt i Skånetrafikens vänthallar på Södervärn och Värnhemstorget. Missbrukare har använt hallarna som värmestugor och toaletterna för att injicera narkotika.

Idén kommer från Hamburg

På Hovedbangarden i Köpenhamn har man sedan två år tillbaka framgångsrikt använt sig av klassisk musik för att bli av med missbrukarna. – Idén kom från början från Hamburg där det tydligen fungerat bra, berättar Conny Ragnarp på gatukontoret, som håller i projektet. Sedan december spelar vi klassisk musik på toaletterna och i vänthallen, både på Södervärn och Värnhemstorget. – Situationen har blivit märkbart bättre, framför allt på Södervärn där vi haft stora problem med narkomanerna. Skillnaden är inte så stor på Värnhemstorget, vilket kan bero på att de som stör oftast är alkoholister. Det verkar som om den klassiska musiken inte har så stor effekt på dem.

Ingen utvärdering gjord

Någon utvärdering av projektet har ännu inte gjorts. – Så länge det fungerar fortsätter vi, säger Conny Ragnarp. Men musiken är bara ett sätt att få ner störningen. Polisen stannar numera till lite oftare, vilket naturligtvis också bidragit till att det lugnat ner sig. Varför narkotikamissbrukare skyr klassisk musik är det ingen som riktigt vet. – Det finns olika teorier om det. En är att lugn och harmonisk musik stör den som är oharmonisk. Men jag vet faktiskt inte.
Anders Bengtsson
Anders Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag