Omfattande skador. Efter storbranden i Illums bolighus i centrala Köpenhamn i helgen planeras en rea på skadade varor. Foto: HOVEDSTADENS BEREDSKAB / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅNOmfattande skador. Efter storbranden i Illums bolighus i centrala Köpenhamn i helgen planeras en rea på skadade varor. Foto: HOVEDSTADENS BEREDSKAB / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Omfattande skador. Efter storbranden i Illums bolighus i centrala Köpenhamn i helgen planeras en rea på skadade varor. Foto: HOVEDSTADENS BEREDSKAB / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Företaget meddelar på sin hemsida att butiken i centrala Köpenhamn håller stängt.Företaget meddelar på sin hemsida att butiken i centrala Köpenhamn håller stängt.
Företaget meddelar på sin hemsida att butiken i centrala Köpenhamn håller stängt.

Klassisk butik håller stängt efter storbrand

Publicerad

Efter en storbrand i helgen har klassiska Köpenhamnsbutiken Illums bolighus tvingats stänga sin butik på Strøget.

– Själva branden har inte vållat så stora skador men det har allt vattnet som har forsat ner genom huset, säger marknadschefen Sofie Moll till danska TV2.

Design- och inredningsbutiken Illums bolighus ligger vid Amagertorv, halvvägs upp längs Strøget. Vid 04-tiden natten till i söndags härjades lokalerna av en storbrand.

Det var takterrassen som började brinna. På fasaden ut mot gatan syns inga brandskador eftersom det var en annan del av byggnaden som drabbades.

Omkring 100 man från räddningstjänsten kämpade i tio timmar för att släcka elden och spolade då stora mängder vatten över byggnaden.

Omfattande förödelse

Under måndagen pågick ett omfattande arbete med uppröjningen efter branden. Det är i affärslokalerna på femte våningen, närmast under takterrassen, som förödelsen är mest omfattande.

Hur branden uppstod är ännu inte känt.

– Polisen är där uppe nu för att undersöka "brottsplatsen" som det heter, säger Sofie Moll till Berlingske.

– De har skickligt folk som kan se vad det är som har orsakat detta. Men vi vet inget än.

En hel del har fått kastas – både av butiksinredningen och av de varor som fanns lokalerna. Men det som går att rädda planerar Illum att sälja ut på en brandrea, helst redan i slutet av den här veckan.

Många varor skadades

Mycket varor skadades under själva släckningsarbetet. Som till exempel en Poul Henningsen-lampa som skulle kosta 65 000 danska kronor.

– När det brinner struntar man i om det är en billig eller dyr lampa. Man vräker bara undan den för att komma åt brandhärden. Därför är det mycket som har blivit skadat.

– Det som kan säljas är bara varor som vi kan stå för. Kunderna inser förstås att till exempel sängkläder som luktar rök kan tvättas så att lukten går bort, säger Sofie Moll.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag