Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Striden avgjord: Lång skyddsmur får byggas

Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge kommun, har varit orolig över miljödomstolens dom.
Foto: JENS CHRISTIAN
Peter Marcusson, klubbdirektör för Falsterbo golfklubb, är orolig för hur vallen ska påverka både naturen och golfbanan.
Foto: JENS CHRISTIAN

Striden om skyddsmuren på Falsterbonäset är avgjord – Vellinge får tillstånd att bygga ett två mil långt översvämningsskydd

47 av 80 fastighetsägare som får muren på sin tomt hade lämnat in yttranden med synpunkter. 

– Domstolen bedömer att den tillståndsgivna placeringen är en avvägning mellan naturvårdsintressen, säger ordföranden i målet, chefsrådman Peter Ardö i ett pressmeddelande. 

Under torsdagen meddelade mark- och miljödomstolen i Växjö sitt beslut. Vellinge kommun får bygga en 20 kilometer lång skyddsvall och mur runt Skanör-Falsterbo.

”Hur hög vallen eller muren blir över befintlig marknivå varierar beroende på hur högt marken är belägen i förhållande till havsnivån. På vissa ställen blir skyddet någon halvmeter högt medan det på andra ställen blir högre och kan närma sig tre meter”, skriver Mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande. 

Beslutet lär bli vägledande för resten av landet, där kustkommunerna redan står öga mot öga inför effekterna av klimatkrisen. 

Utan skyddsvall riskerar minst en fjärdedel av alla hus i Skanör-Falsterbo att stå under vatten i framtiden, det menar Vellinge kommun. 21 000 invånare, 3600 arbetsplatser och fastighetsvärden på 60 miljarder kronor berörs av beslutet.

– Om inget görs innebär det fara för liv. Barns liv, exempelvis, säger Per Juhlin som leder skyddsvallsprojektet för Vellinge kommun. 

Diskussionen om skyddsvallen, eller muren den också kallas, har varit infekterad. När Kvällsposten nyligen besökte Skanör-Falsterbo var det många boende som kallade hotet ”en myt” och var irriterade över alla skriverier och domedagsprofetior.

Per Juhlin är ansvarig för klimatprojektet i Vellinge kommun.
Foto: JENS CHRISTIAN
Så här kan skyddsvallen se ut i delar av Falsterbo och Ljunghusen (vallen i ljusgrönt).
Foto: Sweco

80 fastigheter får muren på tomten

Nu när skyddsvallen, som beräknas kosta 200 miljoner kronor, får tummen upp beräknas över 80 fastigheter få muren på sin tomt. 47 fastighetsägare hade lämnat in yttranden med synpunkter till mark- och miljödomstolen. 

En del av dem oroade sig för skymd utsikt, andra för ökad insyn när promenadvägar höjs upp, några för sänkt marknadsvärde.

Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge kommun, var orolig över miljödomstolens dom:

– Jag hoppas och tror att vi får ett positivt beslut på hela eller delar av ansökan. Jag är lite orolig att vi inte får tillstånd men då ger vi oss inte utan kompletterar en ny ansökan. Det är en så pass stor och viktig fråga för oss så vi kommer inte att ge oss.

Nu dömde miljödomstolen till kommunens fördel men var inte enig i sitt beslut. En minoritet av rättens ledamöter tycker att placeringen av muren medför alltför stort intrång på skyddade naturområden. 

Förslaget att bygga ett så kallat yttre skydd som skulle dras närmare havet längs med kustlinjen, har av miljödomstolen inte bedömts utgöra ett bättre alternativ. 

Planen är att skyddsvallen börjar byggas nästa år och att stora delar av den ska vara på plats 2030.

TV: Infekterade striden på Falsterbonäset

Skyddsvall hotar sol och utsikt: ”Katastrofalt”.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!