Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart: Nytt sjukhus i Växjö – för 5 miljarder

Centrallasarettet i Växjö. Foto: HANS RUNESSON / TT
Regionfullmäktige har klubbat igenom att ett nytt sjukhus ska byggas. Foto: TOMAS LEPRINCE

Prognosen är att investeringen landar på fem miljarder ”plus några hundra miljoner”.

På onsdagen klubbade regionfullmäktige igenom att ett nytt sjukhus ska byggas i Växjö.

– Jag är övertygad om att kommande generationer kommer att tacka oss, säger Henrietta Serrate (S), oppositionsråd, till Smålandsposten.

Knäckfrågan har varit om sjukhuset i Växjö skulle renoveras – eller om ett helt nytt sjukhus ska byggas. 

När det i januari konstaterades att en eventuell renovering skulle kosta 1,2 miljarder kronor drog regionen i nödbromsen. Man lyfte bland annat upp Region Skånes renovering av sjukhuset i Helsingborg som ett ”skräckexempel”.

Och nu har man landat i ett beslut. 

Vill se ekonomisk genomgång

Region Kronoberg har beslutat att bygga ett nytt sjukhus i Växjö. Samtiga partier står helt bakom beslutet – undantag för en invändning från Vänsterpartiet som vill se ytterligare en ekonomisk genomgång. 

– Ett litet men har vi, vi vill se en second opinion kring ekonomin när det gäller ombyggnation eller renovering. Man har sagt att det är försent men vi menar att det kunde gå fort att få fram. Vi vet att det är omöjligt att få fullständiga garantier för att kalkylerna håller men för att vi ska kunna känna så stor trygghet som möjligt hade vi önskat oss en utomstående bedömning, säger Eva-Britt Svensson (V), enligt Smålandsposten.

Fem miljarder

Centrallasarettet i Växjö flyttar från Söder till Räppe – ett område som inte är i regionens ägo. Därför måste man komma överens med Växjö kommun om den nya platsen. 

Det nya sjukhuset beräknas kosta drygt fem miljarder kronor. 

– Jag är orolig för ekonomin, ingen vet hur mycket det här i slutändan kommer att kosta. Beräkningarna i dag pekar på fem miljarder plus några hundra miljoner. Men vi kommer att behöva ta rejäla krafttag för att kunna finansiera det här, säger Sven Svensson (C) till Smålandsposten. 

När det nya sjukhuset ska börja byggas är inte klart.