Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Huset där Kamprad föddes rivs

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Hvita korset i Älmhult.
Foto: ARKIVBILD
ARKIVBILD. Ingvar Kamprad gick bort 2018.
Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS/ IBL

Efter många om och men är det nu slutgiltigt: Hvita korset i Älmhult ska rivas.

Många barn har fötts i huset, en av dem är Ikea-grundaren Ingvar Kamprad. 

Huset – som står och förfaller – var tänkt att rustas upp till en mötesplats med de fem miljoner kronor som Ingvar Kamprad donerade till ändamålet. 

Trots protester blir det inte verklighet. 

För 100 år sedan grundades Hvita korset i Älmhult som då var en privat skola i barnavård, vars elever ofta var gravida unga kvinnor från andra orter. Eftersom skolan hade kompetensen att förlösa barn är många gamla Älmhultsbor födda här.

Ett av alla barn som föddes i Hvita korset var Ingvar Kamprad, en av Sveriges kändaste företagare genom tiderna. Han föddes 1926. 

Hvita korsets verksamhet lades ner under 40-talet. Sedan många år tillbaks har husen stått och förfallit, vilket Ingvar Kamprad ville ändra på. 

I januari 2016 skänkte Ingvar Kamprad fem miljoner kronor till Älmhults kommun för att stödja kommunens äldre. Pengarna fick endast användas till etablering av en mötesplats i Hvita korset, enligt gåvobrevet. Samtidigt hade kommunen planer på att etablera en mötesplats för yngre i Hvita korset, vilket fick Kamprad och kommunen att slå ihop idéerna.

”Beviljade rivningslov”

Men trots fem miljoner kronor blev det ingen mötesplats. Sommaren 2017, ett halvår innan Ingvar Kamprads bortgång, meddelade Älmhults kommun att huset inte skulle bli någon mötesplats, utan att där i stället skulle byggas bostäder. Inte heller det blev verklighet.

Själva rivningsbeslutet togs av kommunfullmäktige redan hösten 2020 och nu har nämnden beviljat ett rivningslov. Beslutet fattades på måndagseftermiddagen då miljö- och byggnämnden i Älmhult sammanträdde. 

Håkan Pettersson (S) som är vice ordförande i miljö- och byggnämnden i Älmhult hänvisade beslutet om rivningslov till husets skick. 

– Vi beviljade rivningslov för Hvita Korset. Vi tycker att byggnaden är så dålig i dag, så att vi anser att det är en större fara att ha den kvar, säger han till SVT Nyheter

Kommunen behåller pengarna

Inför nämndmötet gav ledamoten Dan Blixt (M) SVT sin kommentar om Hvita Korset:

– Hvita Korset är ett hopplock av massa konstiga byggnader. Det finns ett demokratiskt fattat beslut om rivningen i kommunfullmäktige. Det finns ingenting i den nya utredningen som tillför något nytt.

Flera tjänstemannautlåtanden har precis som Ingvar Kamprad pekat på byggnadens kulturhistoriska värde och kämpat för att Hvita Korset borde bevaras, men förgäves. Trots att tjänstemännen lagt fram ett underlag att stoppa rivningen har politikerna i miljö- och byggnämnden röstat för ett rivningslov. 

När Hvita Korset kommer att rivas är ännu inte bestämt men Kamprads gåva ska användas till liknande ändamål, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Kvällsposten har varit i kontakt med Ingvar Kamprads nära vänner Eva Lundell Fragniére och Bertil Torekull som båda avböjer att kommentera. 

9 februari väntas de flesta restriktioner att lättas

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!