Här, bredvid Östra kyrkogården i Malmö, ska Malmös nya islamiska center ligga. Foto: Tomas Leprince
Här, bredvid Östra kyrkogården i Malmö, ska Malmös nya islamiska center ligga. Foto: Tomas Leprince

Klart för nytt islamiskt center i Rosengård

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I går gav kommunen klartecken till bygget av ett nytt islamiskt center i stadsdelen Rosengård. Med simhall, sporthall och en bönesal för cirka 1 500 personer.
- Men kalla det inte för moské, säger Khalil Assi som är projektledare.
Inte någonstans i kommunens handlingar nämns heller ordet moské. Men i de skisser som lämnats in av föreningen DITS, Det Islamiska Trossamfundet i Skandinavien, utgörs nästan hälften av den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden av en bönesal i två plan. Bakom bygget står DITS, Det Islamiska Trossamfundet i Skandinavien. Foto: MALMÖ KOMMUN
Bottenplanet är avsatt för män och det övre för kvinnor.
- Vi ser till helheten, det handlar inte bara om att stödja en aktivitet. Men, som muslim behöver du också en plats för att be, säger Khalil Assi.

Fokus på familjen

Han säger också att det nya centret ska vara öppet för alla Malmöbor. Här ska även finnas plats för matsal, konferens- och festsalar.
- Vi sätter fokus på familjen, bland annat läxläsning och andra sätt att hjälpa till i uppfostran av barn och ungdomar, säger Khalil Assi.
- Vi vill också uppmuntra till integration och att Rosengård blir en bättre stadsdel.
DITS har länge velat köpa mark av kommunen och fick för några år sedan löfte om en 6 000 kvadratmeter stor tomt i anslutning till Östra kyrkogården. I går antog stadsbyggnadsnämnden den detaljplan som gör det möjligt att bygga här. Prislappen är satt till minst 3,3 miljoner kronor.
- Vi är många personer som står bakom projektet och som är villiga att satsa pengar så det är inga problem ekonomiskt. Jag är jätteglad över kommunens beslut, säger Khalil Assi.
Hur mycket bygget kostar är oklart. I de ursprungliga planerna talas det om cirka 30-40 miljoner kronor.

Välkomnar centret

- Ansökan om bygglov bör vara kunna lämnas in i juli, säger byggkonsulten Lars Nordblad.
Bejcat Becirov, vd för Islamic center i Malmö, välkomnar projektet.
- Vi ser inte dem som konkurrenter. Jag tror det finns cirka 60 000 muslimer i Malmö i dag och våra lokaler räcker inte till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag