Rättegången i hovrätten mot Peter Madsen tas upp i september. Foto: BAX LINDHARDT/SCANPIX DAN / RITZAU SCANPIX SCANPIX DANMARKRättegången i hovrätten mot Peter Madsen tas upp i september. Foto: BAX LINDHARDT/SCANPIX DAN / RITZAU SCANPIX SCANPIX DANMARK
Rättegången i hovrätten mot Peter Madsen tas upp i september. Foto: BAX LINDHARDT/SCANPIX DAN / RITZAU SCANPIX SCANPIX DANMARK
Här syns Peter Madsens advoakt, Betina Hald Engmark, på väg in i Köpenhamns tingsrätt. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVPHär syns Peter Madsens advoakt, Betina Hald Engmark, på väg in i Köpenhamns tingsrätt. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Här syns Peter Madsens advoakt, Betina Hald Engmark, på väg in i Köpenhamns tingsrätt. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Klart: Då ställs Peter Madsen inför rätta igen

Publicerad

I april dömdes ubåtsbyggaren Peter Madsen, 47, till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, 30.

Han dömdes mot sitt nekande och kräver ett kortare straff.

Nu är det klart när mordfallet tas upp igen.

Den svenska journalisten Kim Wall mördades och styckades ombord på Madsens ubåt Nautilus i augusti förra året. Efter mordet försökte ubåtsbyggaren göra sig av med bevisen genom att dumpa kvarlevorna efter Kim Wall i havet. 

Men efter en massiv och utdragen sökprocess med bland annat specialhundar från Sverige kunde polisen hitta alla delar i Køgebukten och Peter Madsen ställdes inför rätta i Köpenhamns byret.

Inledningsvis nekade han till mordanklagelserna, men han erkände att han styckat kroppen och dumpat den överbord. Peter Madsens linje i försvaret var att han hade styckat kroppen i panik.

Under hela utredningen kom han gång på gång med olika förklaringar till hur Kim Wall hade dött.

Polisen slog hål på Madsens lögner

Den första versionen var att hon hade fått en tung järnlucka i huvudet. Men i takt med att polisen hittade Kim Walls kroppsdelar kunde de slå hål på hans förklaringar.

Man kunde bland annat inte hitta någon skada på huvudet som hon borde ha fått om hon hade fått en lucka i huvudet.

Den sista förklaringen han hade under utredningen och rättegången var att Kim Wall avlidit till följd av en avgasförgiftning.

En knäckfråga i rättegången handlade om dödsorsaken. Trots att hela kroppen hittats kunde man inte slå fast hur hon dog. 

Rättsläkarna kunde inte avfärda Madsens förklaring om avgasförgiftning som lögn, men rätten gick på åklagarens linje och dömde Madsen till livstids fängelse den 25 april.

Madsen överklagar endast straffet

I början av maj meddelade hans advokat, Betina Hald Engmark, att hennes klient ville överklaga straffet, inte skuldfrågan, vilket innebär att han har gett upp försöken att frias för mordet.

En motivering till det är att han orkar genomgå prövningen en gång till, meddelade advokaten.

Nu har Östra Landsrätten, motsvarigheten till svenska hovrätten, bestämt att fallet tas upp i höst. Enligt ett meddelande på twitter inleds förhandlingarna den 5 september och fortsätter den 12 och 14 september.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag