Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Då ställs Peter Madsen inför rätta igen

Rättegången i hovrätten mot Peter Madsen tas upp i september.Foto: BAX LINDHARDT/SCANPIX DAN / RITZAU SCANPIX SCANPIX DANMARK
Här syns Peter Madsens advoakt, Betina Hald Engmark, på väg in i Köpenhamns tingsrätt.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

I april dömdes ubåtsbyggaren Peter Madsen, 47, till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, 30.

Han dömdes mot sitt nekande och kräver ett kortare straff.

Nu är det klart när mordfallet tas upp igen.

Den svenska journalisten Kim Wall mördades och styckades ombord på Madsens ubåt Nautilus i augusti förra året. Efter mordet försökte ubåtsbyggaren göra sig av med bevisen genom att dumpa kvarlevorna efter Kim Wall i havet. 

Men efter en massiv och utdragen sökprocess med bland annat specialhundar från Sverige kunde polisen hitta alla delar i Køgebukten och Peter Madsen ställdes inför rätta i Köpenhamns byret.

Inledningsvis nekade han till mordanklagelserna, men han erkände att han styckat kroppen och dumpat den överbord. Peter Madsens linje i försvaret var att han hade styckat kroppen i panik.

Under hela utredningen kom han gång på gång med olika förklaringar till hur Kim Wall hade dött.

Polisen slog hål på Madsens lögner

Den första versionen var att hon hade fått en tung järnlucka i huvudet. Men i takt med att polisen hittade Kim Walls kroppsdelar kunde de slå hål på hans förklaringar.

Man kunde bland annat inte hitta någon skada på huvudet som hon borde ha fått om hon hade fått en lucka i huvudet.

Den sista förklaringen han hade under utredningen och rättegången var att Kim Wall avlidit till följd av en avgasförgiftning.

En knäckfråga i rättegången handlade om dödsorsaken. Trots att hela kroppen hittats kunde man inte slå fast hur hon dog. 

Rättsläkarna kunde inte avfärda Madsens förklaring om avgasförgiftning som lögn, men rätten gick på åklagarens linje och dömde Madsen till livstids fängelse den 25 april.

Madsen överklagar endast straffet

I början av maj meddelade hans advokat, Betina Hald Engmark, att hennes klient ville överklaga straffet, inte skuldfrågan, vilket innebär att han har gett upp försöken att frias för mordet.

En motivering till det är att han orkar genomgå prövningen en gång till, meddelade advokaten.

Nu har Östra Landsrätten, motsvarigheten till svenska hovrätten, bestämt att fallet tas upp i höst. Enligt ett meddelande på twitter inleds förhandlingarna den 5 september och fortsätter den 12 och 14 september.